Zabawki naturalne czy plastikowe ??
Witam,
Zakładam ten temat ponieważ chciałbym wciągnąć was w dyskusję na temat zabawek.
Mianowicie czy wolicie jako rodzice zabawki plastikowe (grające, śpiewające i wszystko za dzieci robiące) czy jednak zabawki naturalne ( przez naturalne rozumiem np. drewniane, szmaciane, pluszowe).
Chciałbym przedstawić wam mój punkt widzenia, który opieram na podstawie moich doświadczeń z moim dzieckiem, dziećmi znajomych i własnego młodszego rodzeństwa.
Według mnie zabawki takie jak szmaciane laleczki zamiast plastikowych, które nie wykonują żadnych czynności oprócz po prostu bycia, są dużo zdrowsze dla wyobraźni dzieci. Bawiąc się szmacianką dziecko musi wymyślać całe scenariusze tego co się dzieje w większości plastikowych zabawek wyobraźnie zastępuje elektronika.
Przykład z moim synkiem na święta kupiliśmy mu kolejkę ale nie elektryczną plastikową samo ruszającą się a metalową bez elektroniki. To jakie on potrafi teraz układać do niej scenariusze w wieku 2 i pół roku przerasta nie jednego scenarzystę z Holywood. W sumie nigdy nie miał zabawki, które miała za zadanie coś za niego robić. Byliśmy ostatnio u znajomych, których syn ma podobną kolejkę ale elektryczną i w sumie po 2 minutach była już nudna bo ileż można się patrzeć na coś co wszystko robi samo.
Kolejnym argumentem jest również trwałość zabawek. Zabawki wykonane np. z drewna są dużo trwalsze niż zabawki wykonane z plastiku. Mój synek dalej bawi się drewnianymi autkami, które ja dostałem jak byłem mały.
Innym aspektem jest cena. Wiadomo że plastik jest tańszy ale też gorszej jakości.
Zatem ważniejsza jest dla was jakość ? czy cena ?
Jakie zabawki najchętniej kupujecie ?