Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - O czym pamiętać przed ewentualną ciążą?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-03, 16:18   #1
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

O czym pamiętać przed ewentualną ciążą?

Hey!
Jeśli jest gdzieś taki watek, będę wdzięczna za podanie linku, niestety nie odnalazłam takowego.
Mój wątek związany jest z przygotowaniem się na ewentualną ciążę, o czym pamiętać już teraz, jak zacząć o siebie dbać, czego unikać itp.?

Mam 25 lat, razem z TŻ 3 lata, on wie, że chciałabym mieć z nim dziecko i on również chce, ale jeszcze nie planowaliśmy,
jednak wiem, że nie chciałabym być zaskoczona- nieprzygotowana, ostatnio zbyt często słyszę o wpadkach i o tym, że o ciąży kobieta dowiedziała się, np. w 2-3 miesiącu - nie wiem dlaczego, ale boję się tego - nie przygotowania się na ciążę,

dlatego postanowiłam udać się do ginekologa i ewentualnie wypytać co i jak

ginekolog powiedziała:
- nie widzi przeciwskazań do ciąży
- poleciła zrobić badania takie jak:
  • na obecność przeciwciał przeciw toksoplazmozie,
  • na obecność przeciwciał wirusa cytomegalii (CMV)
- przyjmować kwas foliowy (zaznaczyłam, że myślę o ciąży, ale jeszcze nie teraz)

no i tak:
- moja przyjaciółka - ma już bejbi - była zdziwiona, że gin poleciła branie kwasu foliowego już teraz, że niby nie powinno się go zażywać przez dłuży czas, jak już to właśnie na 3 miesiące przed planowaną ciążą- tylko, że skąd mam wiedzieć, czy moja ciąża będzie planowana, czy dowiem się o niej nagle - nigdy nic nie wiadomo, stosujemy gumki - na razie nie zawiodły, nigdzie nie wyczytałam, że przyjmowanie kwasu foliowego może być negatywne
- co Wy o tym sądzicie?
ja łykam "VITA -MIN - dla kobiet " (nie sa to witaminy dla kobiet w ciąż) jest w nich 200 µg kwasu foliowego http://www.olimp-labs.com/11,13,188/...LA-KOBIET.html

- badań które zaleciła jeszcze nie wykonałam - w sumie zapomniałam zapytać się, jaka jest ich ewentualna "ważność" i czy co jaki czas powinno się wykonywać?

- planuję zacząć ćwiczyć - dodatkowy motywator wzmocnienie mięśni pleców, jestem wysoka i kiedyś masażystka poinformowała, że dobrze by było gdybym wzmacniała mięśnie gorsetowe, aby plecki nie bolały, jak będzie brzuszek, no i ogólnie lepsze samopoczucie dla siebie

- nie palę, piję okazyjnie (za czasów studenckich wypiło się chyba za wszystkie czasy )

będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam
a może mam jakąś dziwną panikę ? nie wiem już sama, po prostu chciałabym zrobić wszelkie ze swojej strony, aby dziecko było zdrowe

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2013-05-03 o 16:35
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując