|
Dot.: REKLAMACJA BIŻUTERII prawa konsumenta!!
Ja miałam podobny problem tyle, że w sklepie Salomon. Kasę odzyskałam. Co zrobić?
Napisz im ładnego maila lub najlepiej list polecony z potwierdzeniem odbioru, w którym powołasz się na odpowiednie artykuły z ustawy konsumenckiej (reklamuj z tytułu niezgodności towaru z umową, a nie z tytułu gwarancji <!!!>). To, że towar podrożał nie obchodzi Cię-ustawa dokładnie mówi, że sprzedawca ma obowiązek wymienić towar na nowy nawet jeśli w tej chwili jest droższy. Powołaj się na to, że chciałaś naprawy towaru, jednak sklep nie zdołał zadośćuczynić Twojemu żądaniu w odpowiednim czasie-dlatego żądasz zwrotu gotówki. Wada kolczyków jest istotna. Kupowałaś koła, a nie jaja. Kupowałaś kolczyki ZAPINAJĄCE SIĘ. Sprzedawca nie zdołał naprawić wady. W tej chwili musi zwrócić pieniądze.
Jeśli będziesz chciała, to możesz ubiegać się o zwrot kosztów dostarczenia przedmiotu do reklamacji, gdyż sprzedawca musi ją wykonać nieodpłatnie, a także pokryć wszelkie koszty dostarczenia produktu, ponownego zamontowania itp.,itd.
Poproś o ustosunkowanie się NA PIŚMIE w ciągu np. 10 dni kalendarzowych. Jeśli zdecydują nie zwrócić pieniędzy w tym samym liście poproś, żeby w takim wypadku zgodzili się na polubowny sąd konsumencki (nie musisz za to nic płacić). W innym wypadku zagroź sądem i dodatkowymi kosztami, które ich czekają: koszty ekspertyzy sądowej, rzeczoznawcy itp.
Możesz zaproponować, że jeśli zwrócą Ci gotówkę to odstąpisz od żądania kosztów związanych z dostarczeniem przedmiotu do sklepu.
|