Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kuchnia kreolska.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-06, 09:49   #1
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719

Kuchnia kreolska.


Kurczak Colombo.
Skladniki:
cale udka kurczaka lub tylko maczugi, lub caly kurczak, jak caly to pociac na kawalki. Zamiast kurczaka mozna uzyc pokrojonego w grubsza kostke miesa wieprzowego, wtedy bedzie wieprzowina Colombo.
2 cebule
2 zabki czosnku
2 listki laurowe
1 lyzka stolowa taka pelna z czubkiem przyprawy Colombo (jest to mieszanka przypraw z Karaibow, zoltego koloru, bo przepis pochodzi z francuskiej Martyniki, we Francji jest powszechnie dostepna, nie wiem jak w Polsce), mozna zastapic te przyprawe przyprawa Curry.
1 chilli antylijskie, czyli to male okragle bardzo ostre, mozna zastapic normalnym podluznym chilli, ktore jest mniej ostre, albo jak ktos za ostro nie lubi, to mozna zastapic chilli lub normalna papryka ostra lub slodka w proszku. W przepisie oryginalnym, jest swieze chilli antylijskie.
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka tymianku
4 gozdziki
1 limonka
1 lyzka rumu lub octu
sol
pieprz
3 ziemniaki sredniej wielkosci
1 marchewka
1 pomidor
kilka galazek pietruszki

Przygotowanie.

Kurczaka trzeba najpierw zamarynowac.
Marynata to wiekszosc wczesniej podanych skladnikow
1 cebula starta na papke na tarce tej od plackow ziemniaczanych
1 chilli starte na papke na tej samej tarce, lub jak ktos nie lubi ostro to chilli lub papryka w pudrze ostra lub slodka
1 zabek czosnku starty na tarce lub sprasowany praska
2 listki laurowe
1 lyzka stolowa z czubkiem tej przyprawy Colombo lub Curry
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka tymianku
4 gozdziki, rozmiazdzyc glowki
sok z 1 limonki
1 lyzka rumu lub octu
sol, pieprz

Kurczak musi postac w lodowce w marynacie najmniej 4 godziny, najlepiej wstawic go w tej marynacie do lodowki na noc.

Zamarynowanego kurczaka z tym wszystkim wrzucic na rozgrzany tluszcz na patelnie, zarumienic kurczaka. Kurczaka wyjac i na tym samym tluszczu, zarumienic 1 cebule pokrojona w drobna kostke i jeden zabek czosnku pokrojony w drobniutka kostke, 3 ziemniaki pokrojone w kostke i marchew pokrojona w cienkie polplastry. Jak sie zarumieni to wrzucic do tego kurczaka i drobno pokrojona natke pietruszki.

Podlac troche woda i dusic pod przykryciem 20-30 minut. Pilnowac i jak trzeba to w trakcie podlac znow woda. Wody powinno na koniec nie byc, sos powinien byc gesty od tych przypraw. Na koniec sprawdzic smak, czy nie brakuje soli itp. Sposobem na mniejsza ostrosc potrawy, jest tez nie dodawanie swiezego chilli bezposrednio do marynaty, a pod koniec duszenia.

Jesc z ryzem basmati.

Kreolski sposob na gotowanie ryzu.

Ryz Basmati przed gotowaniem przepulkac 4 krotnie woda, az woda bedzie przejzysta. Nastepnie zalac zimna woda w proporcji 1/4 garnka ryzu, pol garnka wody, dodac sol, mozna dodac tez kawalek masla, gotowac, az wygotuje sie cala woda i ryz bedzie ugotowany na sypko. Jak ryz bedzie sie gotowal, to nie ruszac nie mieszac, az do samego konca.

Podam jeszcze kreolski przepis na rugail z kielbasa.

1 kilogram kielbasy wedzonej
3 lyzki oleju
2 duze cebule
2 zabki czosnku
maly kawalek kloncza imbiru, lub imbir w pudrze, ja uzywam kloncza
5 pomidorow
1 galazka tymianku
sol, pieprz
2 szczypty przyprawy curcuma lub szafranu w pudrze

Najpierw zeszklic troche cebule i czosnek na duzej patelni na 3 lyzkach oleju, nastepnie dorzucic do tego kielbase pokrojona na 1,5 cm kawalki i ja podsmazyc.

Sparzyc i obrac ze skorki pomidory, pokroic na drobne kawalki, imbir zetrzec na tarce do plackow ziemniaczanych, dorzucic to wszystko plus przyprawy tymianek, curcuma lub szafran, sol (nie solic za duzo, lepiej dosolic na koniec) i pieprz i wszystko razem dusic pod przykrywka.

Jak bedzie usmazone to dodac do tego 2 czubate lyzki gestej kwasnej smietany i 1 czubata lyzke keczupu. Dobrze razem wymieszac i poddusic jeszcze 5 minut, a nawet mniej, chodzi o to, zeby tylko troche te smietane z keczupem w tej potrawie zagrzac. Podawac z makaronem lub ryzem.

I moj przepis na krewetki po kreolsku, ktory podawalam tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=121

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-08 o 08:15
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując