Wątek
:
Czego się boicie? Czyli nasze strachy i lęki.
Podgląd pojedynczej wiadomości
2005-05-31, 10:52
#
5
zgagunia
Raczkowanie
Dot.: Jak pozbyć się fobii?
W sumie chyba dobrze ze sie boisz błyskawic
bo...tylko one sa niebezbieczne , osoby które boją się grzmotów boja sie dzwięku... całkowicie nieszkodliwego zresztą. Sa rózne terapie , taka najpopularniejsza polega na przyzwyczajaniu pacjenta do obiektu fobii. np kobitka która boi sie pająkow po trochu jest do nich przyzwyczajana , najpierw oglada go na jakis rysunkach itp, i tak coraz blizej celu..pózniej jest poddawana takim wirtualnym symulacjom ze zakładają jej na głowe jakis taki chełm i przenosi sie powiedzmy do vir.rzeczywistosci i tam musi dotknac vir.pajaka ..itd itp...nie wiem tylko jak to zrobic z błyskawicą
moze pogladaj sobie jakies filmy o burzy czy coś
bo obcowac z błyskawicami raczej nie radze..
) wiekszośc ludzkich fobii jest całkowicie naturalna i wręcz potrzebna..w końcu ( i także w Twoim przypadku) ludzie b czesto boja sie czegos co im naprawde zagraza i to jest taki mechanizm obronny , mysle ze Twoja fob. jest nieszkodliwa a wrecz moze sie przydac. Ja np jestem całkowicie pozbawiona instynktu samozachowawczego.odkad byłam mała np brałam do reki rózne dziwne rzeczy pajaki , wije
)) i niewiadomo co jeszcze , i tak mi juz zostało, na pewno jest cos czego sie boje...ale jeszcze tego nie odkryłam .pozdrawiam
Edytowane przez zgagunia
Czas edycji: 2005-05-31 o
11:00
zgagunia
Pokaż profil użytkownika
Wyślij prywatną wiadomość do zgagunia
Znajdź więcej postów zgagunia