2013-05-07, 17:39
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
Cytat:
Napisane przez Palpi
Witam Was dziewczyny,
Chciałam Was prosić o poradę. Jestem w ciąży w 30 tyg, nie planowałam tego, no ale tak się stało i nie zmienię tego. Ojciec dziecka jest niedojrzałym człowiekiem, nie rozumie co to jest za odpowiedzialność i jakie są koszty posiadania dziecka. Tak na prawdę nie mam u niego dużego wsparcia. Z rodzicami mam nie najlepszy kontakt, mieszkam u mamy teraz, po urodzeniu też nie mam za bardzo innej możliwości.
Mam kilka pytań, na które może znacie odpowiedź.
Jeśli dostanę się na studia w tym roku, to będę mogła się starać o stypendium socjalne, tam jest potrzebny dochód na osobę w rodzinie i teraz nie wiem jak mam to rozumieć. Mieszkam z mamą w wynajętym mieszkaniu później będzie z nami dziecko, czyli będą trzy osoby, ale jesteśmy zameldowane u ojca i tam mieszka jeszcze babcie, więc osób byłoby 5 i dwie zarabiające + emerytury babci itd.
Czyli jak powinnam to liczyć?
Dodatkowo chciałam się dowiedzieć czy samotne matki mają jakieś przywileje jeśli chodzi o żłobki? Bo jeśli ja bym była na uczelni to nie miałabym z kim maluszka zostawić.
Może któraś z Was miałaby jakiś pomysł co do mojej sytuacji? Nie chce siedzieć mamie na głowie żeby mnie utrzymywała, więc pomyślałam o studiach i stypendium.
|
Świetna motywacja, ale widzisz, stypendium to są grosze przy kosztach utrzymania dorosłej kobiety z dzieckiem. Poza tym noworodka nie oddasz do żłobka. Odpuść na rok, teraz zajmij się sobą i dzieckiem.
|
|
|