2013-05-07, 18:21
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
Cytat:
Napisane przez SALIX
Nie zazdroszczę Ci sytuacji bo z jednej strony matka ma rację: narobiłaś sobie kłopotu i głupio, żebyś nie musiała brać za to odpowiedzialności zwalając utrzymanie dziecka, które kosztuje masę, na mamę. Z drugiej strony - 5 miesięczne dziecko, nawet jeśli dostanie miejsce w żłobku, to jeszcze kompletne maleństwo, dla którego mama jest całym światem. Nie oddałabym do żłobka takiego szkraba. Co innego jakaś zaufana opiekunka, najlepiej z rodziny. Ale żłobek? Gdzie wciąż rozprzestrzeniają się nowe zarazki i tak naprawdę nie wiesz co się z Twoim niemowlakiem dzieje? Ono Ci nie powie po powrocie do domu, że pani w żłobku za mało je przytulała. Zresztą, mam wrażenie, że jak urodzisz to sama się przekonasz jaka to odpowiedzialność i jakie problemy. Póki co dziecko jest dla Ciebie bytem abstrakcyjnym.
|
Ja wiem, że 5 miesięczne dziecko to zupełny maluszek. Moim marzeniem nigdy nie było urodzenie dziecka i pozostawienie go komuś innemu pod opiekę, bo ja mam ważniejsze sprawy. Ale wiecznie nie będę mieszkała z mamą przecież, bez wykształcenia sobie nie poradzę, bo nawet jeśli znajdę pracę to za grosze a będę musiała utrzymać siebie, dziecko i mieszkanie.
Cytat:
Napisane przez drabineczka
XXI wiek gdy studia stają się systemem zarobkowym młodych samotnych matek, tego jeszcze nie grali.
Po prostu daj sobie spokój. Stypendium socjalne nie jest dla osób które wykorzystują studia do zarobku, tylko dla osób które chcą studiować ale nie mają za co, to raz, dwa rzadko kiedy przyznają je już z rozpoczęciem studiów. Możliwe że szybciej wylecisz z dziennych niż stypendium dostaniesz.
|
Oczywiście, bo ja uważam chcę wykorzystać studia do celów zarobkowych.... Raczej chodzi mi o to, żeby mieć wykształcenie i móc zapewnić dziecku godną przyszłość, a stypendia socjalne istnieją więc chciałabym uzyskać pomoc. Wiem, że nie "zarobie" sobie na tym.
|
|
|