Zakorzenienie
|
Dot.: Czy psychologowie/psychiatrzy robią z nas świrów ? Dyskusja.
Cytat:
Napisane przez juritka_94
Hey.
Temat może był na forum, jednak chciałabym poznać waszą opinię na ten temat. Na początku zaznaczam, że nie chodzi tu o wszystkich lekarzy, ale o większość, która niestety zarabia na naszych problemach ciągle przeciągając diagnozę w nieskończoność, by w końcu dowiedzieć się, ze cierpimy na nieuleczalne i ciężkie schorzenie psychiczne, którego nie da się wyleczyć a można jedynie złagodzić podczas gdy w innych ośrodkach dowiadujemy się zupełnie innej diagnozy, lecz terapia przeciąga się w nieskończoność aż w końcu człowiek budzi się z przyszłowiową ręką w nocniku.
Przyadek znajomej (i zarazem mój), gdy jeden lekarz stwierdził u niej autyzm po uwaga ..... 20 wizytach i wielebnie oznajmił, że nie ma dla Pani szansy, podczas gdy drugi specjalista wyśmiał diagnoze swego kolegi po fachu i stwierdził zaburzenia lękowo-depresyjne. Niestety terapeutą był okropnym - rok terapii i zero efektów - stagnacja. W końcu terapeuta (niestety płatny), który pomógł jej w dalszej walce.
Chciałąbym aby w wątku wypowiedzieli się osoby, które wyleczyły się w 100% z swoich dolegliwości bo domyślam się, że wiekszosc osob chodzac na terapie psychologiczne tracą czas zamiast odzyskiwać efekty, ale moge się mylić dlatego bardzo chciałabym poznać opinię na temat.
Pozdrawiam.
|
Bzdury koleżanko gadasz, i to potworne.
Jasne, czarne owce się znajdą - jak w kazdym fachu. Ale szastanie pojęciami "większość"... jest bardzo nie na miejscu. Mylisz się, zdecydowanie się mylisz - aż jestem przerażona, skad tak młoda osoba może mieć tak radykalne poglądy na rzeczywistość, którą niezbyt dobrze zna.
Ja się wyleczyłam w 100% (choć z drugiej strony wiem, ze depresja jest chorobą nieuleczalną) - w kazdym razie od ponad roku nie mam żadnych objawów, od prawie roku nie chodzę już na terapię (u docelowej terapeutki byłam 2,5 roku), od prawie 2 lat nie biorę żadnych leków p/depresyjnych. I jestem bardzo zadowolona, bo choć poszukiwania odpowiedniego terapeuty, odpowiednich leków i odpowiedniej terapii trwały długo, to w końcu okazały się skuteczne.
Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja
Odzyskiwanie efektów i wielebne oznajmianie
Widać, że nie masz pojęcia o pracy psychologa psychoterapeuty. Nurtów psychoterapii jest milionpińcet i niektóre z nich są tak skuteczne, jak homeopatia i odmawianie zdrowasiek. Trzeba wiedzieć do jakiego psychoterapeuty się idzie, a nie tylko znaleźć psychologa przyjmującego klatkę obok.
Może gdyby znajoma dokształciła się w różnicach między terapeutą a psychologiem-terapeutą, terapią psychodynamiczną a poznawczo-behawioralną i poszukała takiego specjalisty, który będzie jej odpowiadał, to nie musiałaby się rok męczyć u kretyna.
|
Ano dokładnie. Psychoterapia to jest wysiłek klienta (osoby która przychodzi do terapeuty), brak efektów również i od niego zależy. Jak terapeuta nie odpowiada i nie ma nici porozumienia ani zaufania - to trzeba terapeutę zmienić, a nie narzekać, jacy to WSZYSCY (większość ) źli.
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------
Cytat:
Napisane przez mikia20
Daj spokój, jakieś zaoczne, w wyższej szkole lansu i bansu... psycholodzy często gęsto mają swoje traumy, których NIE oddzielają od spraw zawodowych.
Wiem coś o tym 
|
Zdajesz sobie sprawę, jaką drogę trzeba przejść, by zostać TERAPEUTĄ? (a do takich należy na terapię chodzic żeby potem nie było pretensji pt. poszłam do internisty i jak to się stało, że nie wyleczył mi zębów?)
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------
Cytat:
Napisane przez beznadziejny123
Psychologia jest ważna i cenną dziedziną.
Psychiatria jest paranauką. Trudno uwierzyć czasem co się dzieje w szpitalach psychiatrycznych.
Np jesteś zdrowym człowiekiem, ale za krytykowanie władzy trafiasz do psychiatryka a tam szpikują cię taką chemią, że potem już tylko ryczysz, ślinisz się i robisz pod siebie. Ordynator to taki mały bóg ;d A na takim stanowisku na pewno chce zasiąść ktoś kto ma realne problemy z głową i sadystyczne zapędy ;d
|
Matko z córką, co Ty bredzisz?
Śledź też pies! - blogujemy
♥
|