Dot.: Sok z kwitnącej sosny znacie?
Co roku robię ten syrop,i ja robie tak.
Zbieram młode pędy sosny (około trzy garście). Najlepiej w maju , gdy przyrost nie przekroczył jeszcze 12 cm długości i pędy są nadal zielone (te już zdrewniałe omijam). Przyniesione z lasu przyrosty, należy opłukać i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą (około 1 - 1,5 litra - tak, aby pędy były całkowicie przykryte). Należy gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Następnie wywar odcedzam i dodaje cukier (na jeden litr wywaru powinien przypaść około 1 kg cukru). Wywar z dodatkiem cukru gotuje przez kolejne dwie godziny. Gotowy i jeszcze gorący syrop przelewam do słoików i ustawiam je do góry dnem.
__________________
Każdemu zdarza się być głupcem
Przynajmniej przez pięć minut dziennie.Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć tego limitu.
|