2005-05-31, 12:33
|
#3
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Dot.: Aceto balsamico di modena
Czołem 
Tu znajdziesz sporo informacji o occie balsamicznym: http://www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html .
Ocet balsamiczny to koncentrat octu, bardzo długo dojrzewający . Oryginalny, włoski ocet balsamiczny jest baaardzo drogi, ze względu właśnie na to długie leżakowanie (no i długoletnią tradycję). Te dostępne w Polsce niewiele mu ustępują (no chyba, że zawodzą mnie kubki smakowe ), ale z reguły są "podkolorowane" karmelem.
Ja używam octu balsamicznego do wszelakich sałatek i sałat. Bazę stanowi ocet i oliwa z oliwek w proporcji: 3 części oliwy, 1 część octu, a do tego w zależności od upodobania, humoru i ochoty - bazylia, oregano, tymianek, pieprz, świeżo wyciśnięty czosnek, musztarda dijońska, czasem odrobina cukru - co tylko wyobraźnia podpowie .
Pozdrawiam serdecznie,
demonik
|
|
|