Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - UAM Poznań - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-09, 09:20   #201
Wespe
Rozeznanie

Dot.: filologia rosyjska z językiem angielskim, filologie łączone

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Jeśli jest to filologia rosyjska od podstaw z angielskim, to da się radę ze znajomością od zera, choć dobrze jest samemu chociaż alfabet czy podstawowe zwroty ogarnąć
Wg mnie, skoro chcesz iść na łączoną, może lepiej byłoby wziąć filologię angielską z rosyjskim skoro zdajesz angielski? A skoro chcesz być tłumaczem, to może jakiś kierunek ze specjalizacją translatoryczną?
A co do trudności, to wszystkie filologie są ciężkie, przede wszystkim pod względem ilości materiału, który trzeba przyswoić. Filologia nie nauczy Cię praktycznego języka, do komunikacji. Będziesz się uczyła o prajęzykach, analizowała teksty literackie, uczyła się formułek na gramatykę - to wszystko zajmie Twój czas. Nie zniechęcam Cię, ale mnie nikt tak na prawdę nie przestrzegł ile pracy mnie czeka, także miej to na uwadze
U nas bynajmniej jest tak, że fil. ros. + ang. realizuje tak na prawdę tylko fil. ros. Z angielskiego mają tylko 3 lata praktycznej nauki języka angielskiego, podczas gdy zwykła fil. ros. bez angielskiego ma 2 lata lektoratu z wybranego języka (a w 80% to angielski).
a gdzie studiujesz? i jaki kierunek? na uam jest tylko filologia rosyjska z angielskim, na odwrot juz chyba nie ma i po tym sie pisze licencjat z obu jezykow. wlasnie nie wiem jak to do konca wyglada, dlatego pytam lingwistyka stosowana tez wydaje sie byc czyms ciekawym, ale do tego trzeba znac oba jezyki, a na uam jeszcze jest realizowana pod katem niemieckiego

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to wygląda na tym konkretnie uniwersytecie, ale znajoma jest na (już prawie po ) filologii rosyjskiej na UŚ i ona nie musiała znać języka. Ale zorientuj się, bo na niektórych uczelniach jednym z wymogów jest test kompetencji.
na uam jest filologia rosyjska zwykla i od podstaw, i wlasnie laczona rus-ang, ktora mnie interesuje (mozna byc bez znajomosci jezyka, ale ciekawa jestem jak w praktyce to nadganianie materialu wyglada, czy sa jakies grupy dla poczatkujacych, itp.).
Wespe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując