2013-05-12, 13:12
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matura 2014, część II
Cytat:
Napisane przez sin_08
TO JUTRO SIĘ IDZIE DO SZKOŁY!?  nie wiem czy dojdę 
|

Cytat:
Napisane przez agnes144
a ja jestem przy ludziach bezdomnych. Dopiero,podczas gdy niektóre klasy Młodą Polskę zaczęli
Dziewczyny zdające ruski na maturze,możecie polecić jakieś repetytorium ?
|
my męczymy się dopiero z pozytywizmem 
ja korzystam z "Wot grammatika" PWN, to jest repetytowium gramatyczne. Całkiem fajne, przystępnie opisana gramatyka, dużo, bardzo dużo ćwiczeń (za to go nie cierpię )
Cytat:
Napisane przez Paula_95
Wczoraj się pociełam z matką, ojczymem, siostrą, nawet pies przede mną uciekał. Martyna, mówiłam Ci, sucz jak nic  Tak właściwie to nawet nie było o nic konkretnego, o coś tak się czepili, ja z reguły się wtedy zamykałam w pokoju, a wczoraj-ku ich zaskoczeniu-wylazłam do kuchni i mordę na nich darłam, wszystkie krzywdy wypomniałam i trzasnęłam drzwiami, zostawiając ich z opuszczonymi szczękami.
|
A dzisiaj jak jest? Bardzo napięta atmosfera? 
Widzę, że nie tylko ja ostatnio "się zbuntowałam". Moi kochani rodzice są przyzwyczajeni do tego, że siedzę cicho, nie stawiam oporu i jestem miła i grzeczna. Ostatnio powiedziałam im, co myślę i chociaż "każdy powinien mieć swoje zdanie i oni je szanują", nie odzywali się do mnie przez trzy dni. Smuteczek 
Cytat:
Napisane przez aleksandra987x
Językomaniaczki kochane, możecie mi prostymi słowami wyjasnić, kiedy w angielskim używamy czasu Past Simple, a kiedy Past Continnous? Gdy mam przetłumaczyć zdania albo wstawić formy czasowników w odpowiednim czasie do jakiegoś kilkuzdaniowego tekstu mam problem, bo nie ogarniam kiedy uzyć którego 
|
Past Continuous wtedy, gdy mówimy o czynnościach niedokonanych w przeszłości, a simple wtedy, gdy mówimy o czynnościach dokonanych. Tak w telegraficznym skrócie, bo sprawa jest trochę bardziej złożona^^
|
|
|