Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kuchnia poludnia i polnocy Francji.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-13, 08:57   #2
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia poludnia i polnocy Francji.

Zabie udka
Skladniki:
500g zabich udek
troche maki do obtoczenia w niej udek
50 g masla
1 eszalotka
2 zabki czosnku
3 sredniej wielkosci pomidory
150 mil bialego wina
troche drobno posiekanej zielonej pietruszki (kilka galazek)
sol i pieprz
troche octu balsamicznego
przyprawy:
1/2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki chilli lub ostrej papryki
kilka godzikow

Umyc zabie udka, dodac do nich 4 przyprawy jak powyzej, polac lekko octem balsamicznym i dokladnie wymieszac z przyprawami oraz octem i pozostawic w lodowce najmniej na 4 godziny.

Nastepnie doprawic zabe udka sola i pieprzem, obtoczyc zabie udka w mace i smazc je na masle.

Jak zabie udka zaczna nabierac zlotego koloru to dodac do nich drobno posiekany czosnek i cebule, jak czosnek i cebula sie zeszkli to dodac obrane ze skorki pokrojone na niewielkie kawalki pomidory.

Jak pomidory usmaza sie to dodac biale wino, wymieszc i poddusic wszystko w winie, najlepej pod przykryciem przez okolo 5 minut. Na koniec doprawic jeszcze sola i pieprzem jezeli trzeba.

Juz gotowe zabie udka podawac posypane lekko zielona pietuszka.

Zabie udka z cykoria

Skladniki na 6 osob

12 zabich udek
6 sredniej wielkosci cykorii
troche maki
2 zabki czosnku
troche zielonej drobno posiekanej pietruszki (kilka galazek)
slodka papryka w proszku
sol
pieprz
ziola prowansalskie (fakultatywnie)
pol szklanki bialego wina
1-2 czubate lyzki gestej smietany
troche oliwy z oliwek lub zwyklego oleju

Umyc zabie udka doprawic sola, pieprzem, papryka, obtoczyc w mace i usmazyc na oliwie z oliwek lub oleju. (Mozna przed smazeniem zabie udka doprawione sola, pieprzem i papryka, zalac niewielka iloscia mleka, dobrze razem je wymieszac z przyprawami i mlekiem i wstawic do lodowki na 4 godziny, zeby zmiekly).

Nastepnie dodac drobno pokrojony czosnek i ziola prowansalskie oraz drobno posiekana pietruszke, zeszklic czosnek.

Nastepnie dodac ugotowana w osolonej wodzie cykorie, lekko ja podsmazyc, nastepnie dodac wino.

Poddusic w winie pod przykryciem zabie udka z cykoria. Na koniec dodac smietane.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-14 o 10:16
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując