Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - A tu się chwalę ja
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-04-06, 12:53   #15
ania1809
Raczkowanie

Dot.: A tu się chwalę ja

Dzięki lidjawyt. Twoje tulipany zrobiłam na drucie, dlatego można je wyginać. Co dozawleczek, to nie wiem czy będę potrafiła to opisać zrozumiale, ale się postaram. Pasek zrobiłam z dwóch pasków. Zawleczek było ponad 150 (śmieję się zawsze, że jest to najdroższy pasek świata - wychodzi niezła sumka, gdy policzymy jedno piwo po 2 złote). Robiłam napierw jeden pasek, potem drugi i dopiero je łączyłam. Inaczej nie umiem. Zawleczki maja dwie dziurki. Jedną dziurkę obrabiałam 3 razy i dokładałam drugą zawleczkę, jak gdyby na zakładkę, i znów 3 oczka ale już przez dwie zawleczki i znów zawleczka i 3oczka przez dwie jednocześnie itd. Gdy miałam odpowiednią długość obleciałam to jeszcze raz szydełkiem wokół, ale co trzecie oczko omijałam, bo inaczej robiła mi się falbana. Potem juz tylko połączyć i doszyć klamrę i dość duże zatrzaski.
Torebka tez jest zrobiona z oddzielnych pasków robionych jw.; zawleczki "dwudziurkowe" i jednodziurkowe na pasek. Pasek torebki robiony jest inaczej, juz nie na zakładkę. Obrabiałam krótszy brzeg zawleczki, potem dłuższy i odrazu druga zawleczka - krótszy brzeg, dłuższy i następna.... Gdy długość była odpowiednia zawracałam i obrabiałam pozostałość. Miałam w domu karabińczyki, więc je wykorzystałam i mogę regulować długość paska.

Nie szlifowałam zawleczek, więc starałam się układać je tak, by skryć ten drapiący fragment. Szlifowanie pewnie wpłynęłoby na trwałość nitki, ale ja po 5 sztukach sobie odpuściłam. Obrzydliwie żmudne zajęcie.
To chyba tyle. Pewnie trochę namotałam, ale naprawdę trudno to opisać. Jak będziesz miała jakiś problem, to pisz. Powodzenia.
ania1809 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując