Dot.: Kuchnia poludnia i polnocy Francji.
Ja lubie najbardziej malze w smietanie i po prownsalku tez sa niezle. Mam wyprobowane przepisy na takie malze. Sa proste.
Malze w smietanie.
skladniki:
2 kg malzy
1 szklanka bialego wina
1 szklanka smietany plynnej
pol kostki masla
2 zabki czosku
1 eszalotka lub mala cebula
2 galazki tymianku
pieprz
Umyc malze, wyrzucic otwarte.
Z polowy kostki masla odkroic 1/3 i w sporym garnku podsmazc na tym masle drobno pokrojoa cebule i czosnek.
Dodac do tego maze, przez krotka chwile podsmazyc je.
Nastepnie dodac tymianek, pieprz i bale wino uzupelnic woda. Gotowac malze, pod przykryciem, az sie otworza.
Wyjac malze z sosu, nieotwarte malze wyrzucic, te ktore sa otwate trzymac pod przykryciem, zeby nie ostygly.
Sos ponownie doprowdzic do wrzenia. Na pozostalej czesci masla, podsmazyc czubata lyzke maki, caly czas mieszajac, jak zasmazka nabierze zlotego koloru to wlac ja do wrzacego sosu. Gotowac sos z zasmazka przez chwile.
Nastepnie wlac do tego smietane i zagotowac sos ze smetaa jak sie tylko ze smietana zagotuje, to zdjac sos z ognia. Wlac goracy sos do malzy.
Jesc najlepiej z frytkami. Mozna tez z grzankami, lub bagietka.
Malze po prownsalsku
Skladniki:
2 kg mazy
oliwa z oliwek
pol kilo pomidorow
1 szklanka bialego wina
3 zabki czosnku
1 eszalotka lub mala cebula
pol peczka bazylii (same listki)
pol peczka pietruszki (same listki)
pieprz
Umyc malze wyrzucic owarte. Do sporego garnka wlac troche oliwy z oliwek, podsmazyc na niej drobno pokrojona cebule. Nastepnie dodac do tego malze, przez chwile je podsmazyc, nastepnie zalac je bialym winem, uzupelnic woda, doprawic pieprzem. Gotowac pod przykryciem, az sie malze otworza.
W tym czasie posiekac bardzo drobno petruszke i bazylie. Zetrzec do tego na tarce jak do plackow ziemniaczanych najpierw czosnek i nastepnie zetrzec pomidory. Dodac do tego 4 lyzki oliwy z oliwek, wszystko razem wymieszac.
Wyjac ugotowane malze z sosu. Te, ktore sie nie otworzyly wyrzucic. Otwarte trzymac pod przykryciem, zeby nie ostygly.
Sos ponownie doprowadzic do wrzenia i wlac do niego wczesniej przygotowane jak powyzej starte na tarce pomidory. Gotowac przez krotka chwile razem z pomidorami. Wylac goracy sos na malze.
Jesc z ugotowanym ryzem.
Najlepiej dobrej jakosci ryzem Basmati, ugotowanym w ten sosob, ze 1/4 wysoksci garnka ryzu, uzupelniona do 1/2 wysokosci garnka zimna woda, troche soli, moze byc dodakowo kawalek masla. Gotowac bez mieszania, az cala woda z ryzu wyparuje i ryz bedzie ugotowany i sypki. Ryz przed gotowaniem przepulkac 4 razy zimna woda.
Mozna tez malze po prowansalsku jesc z grzankami, lub bagietka.
|