2013-05-14, 10:06
|
#5
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Żabie udka, czy ktoś z was robił?
Ja kupuje mrozone, ktore wstarczy tylko rozmrozic, umyc i mozna smazyc, czy piec. Polkilowa torebka takiej mrozonki, kosztuje tu okolo 5 euro.
Trzeba liczyc minimum 4 na osobe dorosla (4 pary udek), bo one sa po dwa, potem zalezy ile kto moze zjesc.
Slyszalam, ze jedzenie we Francji zab i slimakow, pojawilo sie w momencie, kiedy byla bieda i glod we Francji, chyba w czasach Rewolucji Francuskiej, a przerwalo do dzis i zrobilo sie nawet wykwntne , ale nie wiem, czy jest to napewno prawda.
Najprostszy sposob ich przyrzadzania, to zetrzec pol cebuli i dwa zabki czosnku na tarce jak do plackow ziemniaczanych, dodac do tego umyte zabie udka, doprawic je sola oraz pieprzem i slodka lub ostra papryka, czy chilli (zalezy jak ostro ktos lubi), polac troche mlekiem, wszystko razem wymieszac. Pozostawic w takiej marynacie przez minimum 4 godziny w lodowce. Nastepnie rozbic jajko. Maczac zabie udka w jajku i obtaczc w bulce tartej (do bulki tartej mozna dodac troche tymianku), smazyc na patelni z dosc duza iloscia oleju i pod przykryciem. Jesc z zielona salata i bagietka lub gotowanymi ziemniakami lub ryzem. Mozna tez z frytkami.
|
|
|