Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - dzidzia w aucie
Wątek: dzidzia w aucie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-04-06, 13:30   #11
pkawecka
Zadomowienie

Dot.: dzidzia w aucie

Cytat:
Napisane przez jastin83 Pokaż wiadomość
ja bym odradzała takie rozwiązanie
cyt."Dzieci w fotelikach powinny podróżować na tylnym siedzeniu. Jest to najbezpieczniejsze miejsce w aucie w razie zderzenia czołowego, najczęstszego rodzaju wypadków....."
cyt."W samochodach wyposażonych w poduszki powietrzne, foteliki, w których dzieci podróżują zwrócone w tył, nigdy nie powinny być umieszczane na przednim siedzeniu".
wiem, że najbezpieczniej wozić dziecko z tyłu i sama tak wożę. ale w mieście, gdzie prędkości nie są duże i zderzenia czołowe występują rzadko, chyba bym zaryzykowała. bo jednak słuchać non stop wrzasków gdy kierowca musi być skupiony na drodze?
do jazdy na trasie na pewno bym nie posadziła dziecka z przodu, bo tu faktycznie ryzyko jest za duże.
poza tym tyłem do kierunku jazdy można montować tylko te najmniejsze foteliki typu gondolka, te większe już przodem - czy to na przednim czy na tylnym siedzeniu. a poduszkę powietrzną można wyłączyć w większości samochodów. nie wiem czy w odczuciu agusi1 warto próbować, ja bym zaryzykowała. chociaż z drugiej strony może to i racja, że potem się może przyzwyczaić i nie bedzie siły żeby ją usadzić znów do tyłu.