2013-05-14, 11:58
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
Cytat:
Napisane przez coffee
Mnie bardziej zdziwiło zdziwienie. Serio nie wiedziałaś, że kobiety się na to decydują? To nie jest pierwszy przypadek prewencyjnej mastektomii. Sama poznałam młodą kobitkę, która usunęła piersi. Wcześniej jej babcia zmarła na raka piersi, jej mama była po usunięciu, ale raka już miała.
Poza tym... sorry, ale już widzę, jak teraz kobiety lecą do lekarza i usuwają piersi, bo NAWET Jolie to zrobiła. Podejrzewam, że jak kobieta się nie bada, to aktoreczka z USA jej do tego nie przekona.
Brawa dla niej, bo to na pewno niełatwa decyzja, ale jakiegoś precedensowego zachowania i niesamowitego wpływu na społeczeństwo bym się nie doszukiwała.
|
A na mnie wpłynęła. Ja nie miałam pojęcia, że można piersi usunąć prewencyjnie, byłam przekonana, że robi się to tylko kiedy nowotwór już się rozwinie i jest to niezbędne.
Nie wiedziałam również, że można wykonać badanie genetycznie za niecałe 300zł by dowiedzieć się o ryzyku.
I właśnie jestem w trakcie namawiania mamy, babci oraz ciotki na wykonanie takiego badania, sama też to zrobię.
|
|
|