2013-05-14, 13:14
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Re: Dot.: Austria
Cytat:
Napisane przez parodia
Łódź jest bardzo tania nawet jak się nie pracuje  stypendium Erasmusa starcza na dostatnie życie.
Kluby to opinia Tżta, który twierdzi, że są drętwe. Pierwszy raz zobaczyłam Flex i  czemu ci ludzie stoją zamiast bawić się i tańczyć. Pubów fakt, sporo.
Sklepy - w Polsce 21-22 to był czas kiedy się zbierałam do Reala, osiedlowy całodobowy pod blokiem. A ciuchowe zakupy tylko w niedzielę, bo mało kiedy miałam czas (czy kilka lat wcześniej rodzice mieli czas) w tygodniu.
Ten ranking z tego co kojarzę uwzględniał przede wszystkim standard życia - komunikację, dużo terenów zielonych.
Aż mi się tęskni za Polską 
|
No tak, zakupów w niedziele nie zrobisz (poza dwiema w roku, tzw handlowe niedziele), ale patrząc ze strony osób pracujących w takich sklepach to plus Godziny otwarcia, no fakt spożywcze, w większości do 19 30 max, w niedziele kilka sklepów spożywczych jest otwartych, nie licząc arabskich, tureckich bo te sklepy na każdym kroku. Fakt, może to trochę odstraszać, szczególnie kiedy ktoś przyzwyczajony jest do niedzielnych wycieczek rodzinnych do centrum handlowego. Mnie to tam rybka 
Co do klubów- jak mówię, ze mnie taki klubowicz jak z koziej pupy trąbka, ale żeby wszystkie takie drętwe... ? Znam wiele osób które weekend zaczynają w piątek i kończą w niedziele wieczór, i na co jak na co ale na brak różnorodności jeszcze nikt nie narzekał.
Ten ranking uwzględniał przede wszystkim dostosowanie cen do zarobków, możliwość kupna własnego mieszkania, w tą stronę.
Mnie się tu żyje dobrze, miło i przyjemnie 
---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------
[QUOTE=aivii;40793318]
Cytat:
Napisane przez kasieńka:)
mielismy juz przyjemnosc sie poznac i zakochałam się w tym mieście 
Jedyne czego sie obawiam to kwesti mieszkania i pracy.. znam niemiecki i angielski dosc dobrze, dogadam się, ale obawiam sie ze ciezko bedzie mi znalezc prace swiezo po studiach, bez udokumentowango doswiadczenia 
|
Dlaczego mieszkania?
Z pracą... nie wiem w jakim kierunku idziesz, ale jedno co Ci potrzeba to pewność siebie- z tym dasz radę znaleźć dobrą pracę
Dasz radę, nie martw się na zapas, Twój przyszły pracodawca też będzie człowiekiem