Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Uciążliwe szczekanie - pies szczeka w domu - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-14, 14:21   #59
Belushi
Raczkowanie

Dot.: obroże ogranoiczające szczekanie psa

Cytat:
Napisane przez berenika94 Pokaż wiadomość
Witam, mam problem z moim czworonogiem. Sunia ma rok i 3 miesiące. mam ją odkąd skończyła 3 miesiące i nie miała wcześniej podawanych obowiązkowych ochronnych szczepień i na spacerki mogłam ja wyprowadzać po okresie kwarantanny.
Czyli na dobrą sprawę pies zaczął wychodzić na dwór w wieku około 6 miesięcy, tak?

Cytat:
Mój problem polega na tym, że jest bardzo agresywna do innych psów i przechodniów (tu mniej) podejrzewam że jak była mała to została ugryziona i uraz jej został.
Moim zdaniem skopana została cała socjalizacja psa ze światem. Czyli pokazywanie co to jest i "z czym to się je". Nie wydaje mi się żeby tak młody szczeniak na tle "urazu" się tak zachowywał.

Cytat:
Kupiłam kolczatkę i działa dopóki nie podejdzie bliżej jakiś pies bo wtedy wpada w panikę. Byłam z nią u behawiorystki (i może gdybym nadal chodziła to może coś by z tego było) jednak nie pozwoliły na to czas i zaskórniki :/. Ona mi właśnie powiedziała, że to nie agresja tylko panika.
Jak rozumiem kolczatkę sobie też byś z chęcią założyła?
Po pierwsze, kup NORMALNĄ obrożę, a kolczatkę oddaj na złom, po drugie warto pamiętać o podstawowych zasadach, czyli: wyciągana smycz (typu flexi) tylko do szelek, nie prowadzimy psa na obroży i takiej smyczy.

Cytat:
Mam przeraźliwie przerażonego psa, który boi się wszystkiego co jest większe od niej samej, a sięga do kolana . Chciałam się dowiedzieć co sądzicie o obrożach ograniczających szczekanie psa? I jaka jest najlepsza w rozsądnej cenie(tak do 200zł)? Czy korzystałyście/liście z tego typu pomocy? Działa?
Twierdzisz, że masz przerażonego psa i chcesz go razić prądem?
Po pierwsze naucz psa koncentracji na spacerach na swojej osobie a nie na otoczeniu. Masz być dla zwierza na tyle atrakcyjna, żeby patrzenie i wykonywanie Twoich poleceń było ciekawsze od szczekania i ujadania, poza tym, pies musi Ci zaufać i czuć się przy Tobie bezpiecznie. Więc zamiast inwestować w narzędzia tortur zainwestuj w przyjaźń.

Piotruś
Belushi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując