2013-05-14, 15:25
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna przyszła, chrabąszcze latają, a PMki już suknie przymierzają! PM 2014 cz
Cytat:
Napisane przez kulbensikowa
Chciałam sie Was poradzić... Mam takie ustawienie mieszkania.. i teraz tak: kuchnia musi być tu i taka jak jest, łazienka też.. chodzi mi, czy salon moze być od str wschodniej a sypialnia od zachodniej? Wstępnie tak ustaliłam salon i sypialnie..ale sypialnia od strony wschodu to budzące słońce, nagrzane pomieszczenie...Ale salon z kolei tak na uboczu na przeciw łazienki? a nie lepiej , aby salon był blisko kuchni? a sypialnia koło łazienki? jak u Was to się sprawdza w domach? Dodam, że pomieszczenie na salon i na sypialnie są jednakowej wielkości i w każdym z nich jest spore okno i balkon.
|
jestem na architekturze, więc mogę ci trochę poradzić 
czy mieszkanie narysowane jest w skali? czy chociaż mniej wiecej proporcje są zachowane? czy nad oknami macie jakieś tarasy/balkony?
sypialnia od wschodu to fajne rozwiązanie, pomieszczenie wcale nie będzie się nagrzewać (chyba, że w upalne lato, ale raczej nie przesadzajmy). będzie cię budzić poranne światło, będziesz mieć dużo energii i łatwiej będzie się wstawać. salon od wschodu nie bardzo - słońce uświadczysz tylko z rana. po powrocie z pracy/szkoły po południu będziesz już miała ciemno w pomieszczeniu. proponuję jednak salon od zachodu lub południa, sypialnię od wschodu.
|
|
|