2013-05-20, 12:50
|
|
Matka buldoga
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
Cytat:
Napisane przez Parabelka
Ale w tej jednej flaszce są nadal mnogie "perfumy" , więc perfum (kogo , czego) z tej flaszki starcza mi na pół roku i jest poprawnie , no chyba że mamy ten perfum (kogo , co) we flaszce i wtedy ten perfum starcza na pół roku , a to już znacznie gorzej 
|
No wlasnie o tym tez pisalam. Ze jesli w sensie "ten perfum" to zle napisane "ten perfum starcza mi na pol roku" ale jesli perfum (czyli x flaszek, tak jak Eenax napisala) to juz dobrze 
Cytat:
Napisane przez Eenax
Moim zdaniem stwierdzenie: "perfum starcza mi na pół roku" jest poprawne.
Widziałam wątek z tym dyskusyjnym stwierdzeniem i ja to zrozumiałam i rozumiem jako "Perfum (ileś tam flaszek, mililitrów których jestem w posiadaniu) starcza....".
|
O wlasnie, jesli odbieramy to w ten sposob to oki 
Cytat:
Napisane przez siarka40
Ale generalnie nie macie wątpliwości, że powyższe zdanie można odczytać w sposób poprawny i że nie jest to żadna naginająca interpretacja, ale na równi z tą idącą w kierunku "perfumu"?
---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------
A na tamtym wątku dokonano niemal linczu na autorce tej wypowiedzi^^.
|
Tak, Siarko, mozna je odczytac w sposob poprawny 
Tak na marginesie, jaki to watek? Podrzucisz linka? Albo podrzucicie? 
Swoja droga, nie rozumiem jak mozna kogos prawie linczowac za sposob, w jaki sie wypowiada, pisze. Ok, mozna delikatnie zwrocic uwage, ze np forma danego slowa jest zle uzywana, ale zeby az tak sie na kogos rzucac 
Ba, dla jaj czasami mowie "ludziów", "mrówków", lepiej nie bede myslec, co ze mna by zrobily Zjadlyby mnie zywcem
|