2013-05-23, 12:50
|
|
Raczkowanie
|
Latający obiekt pożądania, a stres chroniczny u psa
Hej, jakiś czas temu natknęłam się na ciekawy artykuł w serwisie psy.pl o tym jak bardzo uzależnienie od piłeczek np. tenisowych może zawładnąć życiem waszego psa. Mój Hanter to jego "ofiara", chociaż wcześniej nie zdawałam sobie z tego sprawy. Od małego zawsze łazi z piłką w pysku, a gdy ja ją trzymam w ręku, to tak jakbym miała bezprzewodową smycz, bo wtedy mój pies nie reaguje na inne bodźce
Generalnie nie mam z tym większego problemu, choć bywa to uciążliwe - np. siedzę w parku, razem z nim, z chłopakiem i jego psem (też jest anonimowym piłeczkomanem - niestety ja dałam mu pierwszą piłeczkę;p) i wystarczy chwila przerwy w rzucaniu piłki, zeby na zmianę jeden z drugim zaczęły na nas szczekać, że "się obijamy", ale chciałabym Was ostrzec, bo z tego co wyczytałam w artykule, może odbić się to na zdrowiu, szczególnie u psów narażonych na choroby stawów.
Objawy stresu chronicznego u psa :
◗ Gdy tylko idziesz do przedpokoju, natychmiast zrywa się i oczekuje spaceru.
◗ Nigdy nie ma dość zabawy w aportowanie.
◗ W drodze do parku ciągnie na smyczy.
◗ W parku nie odstępuje cię, wymuszając zabawę w aportowanie.
◗ Podczas nawet najgłębszego snu jego ciało jest usztywnione, śpi płytko, mniej niż 16 godzin na dobę i wybudza go najmniejszy ruch w otoczeniu.
◗ Ma napięte, twarde mięśnie zadu i szyi.
◗ W czasie spaceru, gdy się zatrzymujesz, popiskuje, gryzie smycz lub kopie dołek w ziemi.
◗ Zdarza mu się dyszeć lub popiskiwać bez widocznego powodu.
◗ Cierpi na stany zapalne, alergie czy biegunki.
◗ Ma skłonność do gonienia innych obiektów, które się szybko poruszają – rowerów, samochodów, biegaczy.
Jesli wypunktowane sytuacje nie są Ci obce, to przeczytaj ten artykuł:
http://www.psy.pl/archiwum-miesieczn...pozadania.html
|
|
|