Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-25, 21:52   #966
syrenka1982
Raczkowanie

Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3

Cytat:
Napisane przez Riv Pokaż wiadomość
Pierwsze Clotrimazolum globulki dostałam w grudniu i po nich wszystko ustąpiło, na jakieś pół miesiąca. Potem w styczniu zaczęło się swędzenie i ból od nowa, więc wykonałam cytologię. W marcu byłam u ginekologa innego, powiedział, że wyniki cytologii bardzo dobrze, że jest czysto, ale mimo wszystko po tym miałam wtedy te upławy serowate... Zapisał mi doustne 2 tabletki i globulki... I partnerowi również. Przeszło na parę dni i okres. Później poszłam na leczenie nadżerki, było ok... lekarz zapisał mi tylko probiotyki. To było miesiąc temu, a teraz znów się zaczęło... Każdego miesiąca to samo... Zastanawiam się czy infekcja pęcherza i nawracająca grzybica ze sobą jakoś się łączą...
Co to jest 2 tabletki doustne i globułki dopochwowe przy nawracającej grzybicy? To jest NIC. Nic dziwnego, że to wszystko wraca. Przecież ona tam siedzi i tylko się ją zalecza, a żeby ją "wyleczyć" trzeba kilku/kilkunastu dni intensywnego leczenia. W przypadku mężczyzn jest troche inaczej bo im rzeczywiście wystarcza jedna lub dwie tabletki do tego jakaś maść, a niektórzy lekarze są zdania, że partnera wogóle nie trzeba leczyć bo grzybica pochwy to nie choroba przenoszona drogą płciową. Tylko odpowiednio długie i z każdej strony (doustne, dopochwowe) prowadzone leczenie może przyniesc w tej sytuacji poprawę. Przede wszystkim zrób posiew z pochwy tak jak pisałam w poprzednim poście, bo bez tego nie wiesz z czym walczysz i nie wiesz jakimi lekami to leczyć. Najlepiej gdybyś poszła i zrobiła to badanie w tym dniu kiedy zauważysz objawy (nieprawidłowy śluz, swędzenie) wtedy powinno coś wyjść w badaniu. Zastanów się też nad ewentualną zmianą lekarza. Co lekarz to inna opinia.
A zapalenie pęcherza i grzybica i nadżerka w jakiś tam sposób rzeczywiście się łączą. W końcu to układ moczowo-płciowy. Cewka moczowa u kobiety jest bardzo krótka i bardzo łatwo wprowadzić tam bakterie. Poza tym zaraz po współżyciu powinno się skorzystać z toalety. U mnie też raz wszystko zaczęło się od infekcji pęcherza i zaraz rozwinęła się infekcja grzybicza. To wszystko jest ze sobą powiązane. Trzeba leczyć i pęcherz i grzybicę.