Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak czesto karmić mlekiem modyfikowanym
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-05-27, 11:41   #21
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Jak czesto karmić mlekiem modyfikowanym

Ja bym to zinterpretowała tak - jeśli dziecko zjadło tylko 50ml to znaczy, że prawdopodobnie nie było głodne i ten posiłek był niepotrzebnie podany w tym momencie. Próbowałabym osiągnąć przerwy regularne 2,5-3h a w międzyczasie podawać picie bo właśnie pragnienie może być przyczyną takiego nieregularnego jedzenia.

Ja córkę karmiłam metodą mieszaną do 4 msc. a potem już tylko mm i pamiętam, że zegarek według tego można było ustawiać. Nawet dzieci na piersi nie jedzą bez przerwy, można łatwo odróżnić kiedy dziecko tylko pije, a kiedy je.

Poza tym zdrowo jest tak u dzieci jak i u dorosłych jeść posiłki regularnie. No i przy dziecku ma to jeszcze jeden plus podczas wprowadzania posiłków stałych -wiadomo, że o danej porze karmienie mm można zastąpić np. zupką.

Moim zdaniem takie karmienie na żądanie rozumiane jako - dziecko płacze dam mu jeść wprowadza tylko chaos, nie jest wcale dobre dla dziecka, nie jest też dobre dla rodzica. Przy mleku modyfikowanym można dziecko po prostu niechcący przekarmić.

Wiadomo, że tabelki to średnia karmień, moja córka była np. zawsze o 1 rubryczkę niżej niż sugerowana porcja do jej wieku, ale jadła te posiłki regularnie. I do tej pory ma regularne pory jedzenia - wieku 2 lata 7 miesięcy.

I jeszcze jedno - wkładanie rączek do buzi w wieku 2 miesiące nie koniecznie oznacza głód. Dziecko poznaje swoje ręce!

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2013-05-27 o 11:42
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując