Ging, przyda się, dzięki
Są dwa rodzaje tego ciasta, wbrew pozorom ono jest na słodko i nie zawiera mąki
Ciasto z fasoli czerwonej:
1 puszka fasoli czerwonej
4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku (można pominąć, też wyjdzie)
3 jajka
2-3 łyżki kakao (ilość zależy od upodobań)
2 łyżki oliwy
1/2 opakowania naturalnego serka homo/bardzo gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier/słodzik -
niestety nie wiem ile, bo zawsze daję na oko, ale wyczytałam, że jeśli chodzi o cukier to ok pół szklanki,
ale pewności nie mam
Dodatki: suszone śliwki, morele, gorzka czekolada, trochę przyprawy do piernika, płatki migdałowe, orzechy, miód, banan, dżem wiśniowy itp. Zależy co kto lubi i co ma aktualnie w domu

Ja najczęściej robię bez niczego
Tu dalej jest łatwo - fasolę trzeba dokładnie opłukać, odcedzić i zrobić z niej papkę

Blenderem, mikserem, czy nawet widelcem, ale musi być bardzo gładko. Wrzucić resztę składników i dobrze wymieszać. Można piec w keksówce albo jako muffinki. Nagrzać piekarnik do 180 st i piec 35-50min. Zależy od piekarnika i od tego w jakiej formie robimy. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Uwaga, bo wbrew pozorom rośnie

Kroić po ostygnięciu.
A tu z białej fasoli:
http://cheesecakesserniki.blogspot.c...-z-makiem.html
Robię bez imbiru i cytryny, ale za to dodaję bakalie itp. A mak dobrze wcześniej wymoczyć albo zagotować.