Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.17
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-06-04, 11:32   #1632
prodiament
Raczkowanie

Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz

Cytat:
Napisane przez whatIthink Pokaż wiadomość
Myślałam, że nie będzie problemu z L4 po terminie porodu, mimo że pisałyście że miałyście problemy... mam i ja

w szpitalu dziś na badaniach nie chcieli wystawić L4, bo oni się tym nie zajmują... i mam się zgłosić do lekarza prowadzącego ciążę.

Wysłałam do niego męża (nie miałam dziś już siły na jazdę przez pół miasta) i odmówił... twierdząc, że nie może wystawić mi L4 po terminie porodu i że mam albo zacząć urlop macierzyński albo iść do internisty po L4.

Ok, mogę jutro iść do internisty i nie wiem, czy dostanę L4, a nawet jeśli dostanę to nie będę miała ciągłości, bo mogę dostać jedynie 3 dni wstecz, a to będzie już 4 dzień...

i mimo, że jestem prawnikiem, to nie wiem jak interpretować sytuację, że mam umowę na czas określony przedłużoną z mocy prawa do dnia porodu, i powiedzmy wezmę teraz wcześniejszy macierzyński i co dalej? kończy mi się umowa i dupa? koniec macierzyńskiego? czy on trwa dalej mimo skończenia umowy? (zakładając, że mi jej nie przedłużą)...

czy ktoś może ma jakieś info/rady na ten temat? z góry dziękuję.

jednak źle obliczyłam, będę miała ciągłość jeśli L4 dostanie jutro.
Mój ginekolog też wystawił mi L4 tylko do terminu porodu i powiedział, że dalej nie może, bo musiałby to dać już jako macierzyński, ale poradził, żebym w tp przeszła się do lekarza rodzinnego i na pewno mi da L4. Rodzinny dał bez problemu zwolnienie na 7 dni, a potem jeszcze na 5, jak po tygodniu przeterminowania nic się nie wydarzyło.

A prpos umowy - podbijam pytanie, bo ja mam umowę na czas określony do 30 czerca, czyli kończy mi się 36 dni po porodzie - i co dalej z urlopem macierzyńskim, skoro nie będę już miała statusu pracownika? i czy w ogóle będzie można ubiegać się w ZUS o przedłużenie urlopu/zasiłku?
prodiament jest offline Zgłoś do moderatora