Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - samodzielne doszkalanie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-06-06, 15:16   #1
Nancy_Franciss
Zadomowienie

samodzielne doszkalanie

Witam, założyłam ten temat ponieważ potrzebuje rady.
Otóż maturę z ang mam za sobą, zdaną oczywiście, ale wiadomo jak wygląda nauczanie j. ang w szkołach publicznych...
Chciałabym sama douczyć, nauczyć się angielskiego w takim stopniu, żeby swobodnie się porozumiewać i rozumieć bardziej złożone zdania.
Bardzo mi na tym zależy, bo mam w planach wyjazd na praktyki, oczywiście nie teraz, ale za jakieś 2 lata? Dużo czytałam na temat szkolenia języka.
Każdy powtarza dużo osłuchiwać się z językiem,czytać, uczyć się słowek.
Słówek znam wiele, uczę się z prof Henrym, czytam czasopisma i wypisuje sobie słówka, któorych nie znam w tekście. Niestety, mimo że znam wiele słów nie umiem układać poprawnych zdań.
Oczywiście jakieś najprostsze zdania umiem, ale żeby swobodnie wypowiadać się na jakiś temat, nie mówiąc o poprawnych gramatycznie zdaniach to szkoda gadać.
Duży problem mam także z słuchaniem.
Ktoś dał mi radę, żebym oglądała filmy bez napisów i lektora, ale jaki w tym sens jak i tak nic z tego nie rozumiem.
Jak już mówiłam, czytam, czytam, oglądam jakieś filmiki, ale mam wrażenie że ciągle stoję w miejscu, nie widać żadnych postępów, oprócz tego, że znam jeszcze więcej słówek.
Zazdroszczę moim znajomym, którzy mimo tego, że nigdy nie byli w kraju anglojęzycznym umieją swobodnie rozmawiać, wszystko rozumieją itd

Co wg Was powinnam robić? Dodam, że na chwile obecną nie stać mnie na jakieś prywatne lekcje.

Nancy_Franciss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując