|
Dot.: wakacje za granicą
Z biurem podróży jest zdecydowanie drożej, niż kiedy organizujesz wyjazd sama. Ja sporo podróżuję po Polsce organizując wszystko we własnym zakresie - przede wszystkim rezerwuję wcześniej hotel, dzięki czemu śpię w dobrych warunkach za nieduże pieniądze, rezerwuję bilety, szukam w internecie informacji o tym co, gdzie i kiedy i jadę z gotowym planem na zwiedzanie, informacjami o komunikacji miejskiej, a nawet o dobrych i niedrogich restauracjach.
Do tej pory nie odważyłam się organizować takiego wyjazdu za granicę, bo wydaje mi się, że miałabym problem z językiem. Nie przepadam za wycieczkami z biurem podróży podczas których wszystko jest zaplanowane z góry, niekoniecznie tak, jak chcę.
Część znajomych rezerwuje wakacje z niemieckimi biurami podróży - podobno dużo taniej, wyloty najczęściej z Berlina (ode mnie do Berlina jest bliżej niż do Warszawy). Jeśli dla kogoś język niemiecki nie stanowi przeszkody, to można w ten sposób zaoszczędzić. Ewentualnie rezerwować wylot z noclegiem, a na miejscu samemu organizować sobie czas łącznie ze zwiedzaniem.
|