2013-06-12, 11:21
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Studia w Paryżu
Cytat:
Napisane przez jst_
Nie ma za co  Sama ponad rok temu przeszukiwałam fora o studiach we Francji dniami i nocami  Jeśli naprawdę zależy ci na Francji odpuść sobie Paryż przede wszystkim. To jest taka trochę miejska dżungla, ciężko w niej przeżyć. Nawet Francuzi na forach studenckich piszą, że nigdy nie byłoby ich stać na studia w Paryżu. Ja o Monaco nic nie wiem, ale całe Lazurowe Wybrzeże, Prowansja jest jak z bajki. Czasem nie rozumiem zachwytów wszystkich nad Paryżem skoro południe jest takie magicznie piękne. Na wszystkie uniwersytety we Francji bardzo łatwo się dostać, wręcz można powiedzieć że jeśli dostarczyłaś wszystkie dokumenty, możesz już czuć się przyjęta. Tak samo jest z Sorboną. Jeśli marzą ci się studia za granicą to faktycznie, we Francji jest to najbardziej możliwe. Pomijając, że uniwersytety są za darmo ( jedynie opłata za rekrutację na początku to 250 euro na poziomie Master), to każdy młody człowiek otrzymuje dodatek mieszkaniowy CAF, jego wysokość zależy od tego ile płacimy za mieszkanie, ale ogólnie waha się w granicach 100 euro, w Paryżu około 150 euro. Poza tym są stypendia socjalne, które należą się obcokrajowcom, studentom, pracownikom, którzy mają mniej niż 26 lat (nie jestem pewna) i mieszkają przynajmniej rok we Francji. Ja mogę ci zaproponować najprostszą ścieżkę- jak najszybciej zapisz się na kurs francuskiego w swoim mieście, najlepiej intensywny kurs. Z własnego doświadczenia powiem ci, że nie żałuj sił na naukę francuskiego, nawet kosztem zajęć na uniwersytecie. Dzisiejszy papierek polskiego uniwersytetu nie znaczy kompletnie nic, ja do dziś żałuję, że jedynie zmarnowałam 3 lata, podczas których mogłam robić ciekawsze rzeczy. Po licencjacie wyjedź na program au pair - na forum jest specjalny wątek, mnóstwo osób się udziela tam i generalnie wyjazdy au pair są teraz tak popularne jak Erasmus. Pod koniec roku jako au pair złóż papiery o stypendium socjalne. Potem wystarczy składać papiery na uniwersytet. Ja dostałam najwyższy poziom stypendium, bo jednak dochody rodziców po przeliczeniu na euro wyszły śmiesznie małe. Teraz czekam na tłumaczenie dyplomu i składam dossier do Paryża i do Aix en Provence. A co do studiów po angielsku, sama chcę tu studiować literaturę angielską i większość zajęć będę miała właśnie po angielsku, ale będą również tłumaczenia angielsko- francuskie, poza tym kursy francuskiego obowiązkowe dla obcokrajowców plus rozmowy z Francuzami na uniwersytecie i każdego dnia na zakupach, poczcie itp. Poza tym tutaj, ze stypendium będzie mi się żyło dużo łatwiej pod względem finansowym niż w Polsce, więc jak mam do wyboru studiować fil. angielską w szarej Polsce i studia w słonecznej Prowansji i bycie bilingual francuski-angielski po 2 latach to odpowiedź jest prosta 
|
ja też nie szczególnie jestem fanką samego Paryża, ładne urokliwe miasto, ale południe robi dopiero piorunujące wrażenie WOW : )
Co do wyjazdu au pair, przyznam, że trochę się tym interesowałam ale nie mam żadnego doświadczenia i co najważniejsze nie lubię dzieci.
Myślę żeby zapisać się właśnie na jakiś intensywny kurs zaczynając od tych wakacji do końca przyszłego roku akademickiego, potem wyjechać gdzieś do francji na dodatkowy kurs językowy przy okazji popracować w Polsce i zarobić jakieś pieniądze na takie studia i dopiero po tym składać papiery. Boję się tylko, że się pogubię w tych wszystkich formalnościach
Ale Twój pomysł z tą literaturą jest bardzo ciekawy, fajny plan na przyszłość, co w Polsce pewnie by Ci się nie udało, albo zajęło milion lat.
Bardzo Ci dziękuję za te wszystkie informacje, na pewno nie tylko mi się przydadzą, jakby Ci coś jeszcze przyszło do głowy, to będę wdzięczna )
Start: 30cm
I 32 - 34 - 36 - 38 - 40 - 42 - 44 - 46 - 48 - 50
II 52 - 54 - 56 - 58 - 60 - 62 - 64 - 66 - 68 - 70 
Cel: 48kg
|
|
|