A jakiej formuły używasz? Może spróbuj kryjącej? Jeśli nie, to do kup korektor mineralny

Generalnie to powinnaś dobrać odcień podkładu w taki sposób, aby nie odcinał się od szyj. Ja nie mam jednolitej cery i dobrze nałożony podkład potrafi wiele zdziałać.
Ważne są też same pędzle, jakimi podkład jest nałożony. Te grubo zbite z gęstym włosiem na pewno pokryją lepiej.
U mnie tez jest raczej widoczny, ale nie w sposób, że się odcina kolor [chyba, że nie dobrany, a nawet minimalna różnica odcienia na mojej twarzy jest widoczna, jakbym nażyła coś kompletnie nie pasującego kolorystycznie], tylko daje takie pudrowe wrażenie, często osadza się na włokach na twarzy. Jedne marki mniej, inne bardziej. Ale wystarczy kilkanaście minut i problem znika, a podkład ładnie wtapia się w skórę.
Primer to po prostu baza, czyli owszem, stosuje się pod podkład, ale nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby użyć go do wykończenia makijażu

Primerem możne być wszystko, nawet najzwyklejsza skrobia, ale i istnieją te robione przez firmy mineralne. To zależy, co Twojej skórze będzie odpowiadało.