2013-06-25, 08:56
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Cytat:
Napisane przez Blondi2989
No dobrze, ale z czego to wynika, że jest jak jest? Studentów mnoży się jak grzybów po deszczu, uczelnie coraz bardziej obniżają poziom...
Ja skończyłam wcale nie rewelacyjne studia, na dwóch uczelniach i połowę wszystkich ludzi, którzy ze mną studiowali wyrzuciłabym - jeszcze 15 lat temu tacy ludzie nie mieliby szans dostać się na studia, a już na pewno ich ukończyć. Wielu ludzi idzie na studia z przypadku, bo modne, bo rodzice będą dumni, bo sobie młodość przedłużę, bo pożyję jeszcze pięć lat na garnuszku u rodziców...
Studenci dorabiają w wielu dziedzinach i prawda jest taka, że to oni zaniżają stawki - bo student zgodzi się pracować prawie za każdą kwotę, jeżeli dostosuje się jego grafik do studiów.
A ceny mieszkań? Konkurencja na rynku zrobiła się taka, bo ludzie wyjeżdżają na studia do innych miast, więc gdzieś trzeba mieszkać - to czemu na tym nie zarobić?
A po studiach, wiadomo, każdy chce zarobić już na starcie więcej, bo ma mgr (nie piszę tego z ironią, bo sama jestem w takiej sytuacji - szukam pracy po studiach), pracy nie ma lub jest bardzo duża konkurencja, więc pracodawcy szybko robią przesiew i wybierają najlepszych.
Niestety, moim zdaniem, dopóki szkolnictwo wyższe w Polsce nie będzie płatne to będziemy biedować.
|
To wina systemu ale ja jako zwykły obywatel muszę się na to godzić bo co mi pozostaje...
Płatne studia? No to w takim razie ja bym należała do tych którzy by ich nie skończyli. Moich rodziców nie byłoby na nie stać. Z tego też powodu musiałam znaleźć kierunek na uczelni w rodzinnym mieście bo nie stać nas było żebym studiowała w innym mieście...
Może po prostu na studiach powinien być wyższy poziom?
Może wróćmy do egzaminów wstępnych. Teraz kiedy decydującym kryterium jest nowa matura to sorry ale każdy głąb pójdzie na studia. Są przedmioty gdzie naprawdę trzeba się postarać żeby nie dostać 30%. A że konkurencja? Jaka konkurencja... Na moim kierunku od lat był niedobór, brali wszystkich jak leci... Zawsze się znajdzie jakiś kierunek na który można złożyć...
|
|
|