2013-06-25, 12:24
|
|
|
Raczkowanie
|
Ból zęba i strach przed dentystą.
Witam.
Od jakiegoś czasu bardzo boli mnie ząb. Ból jest pulsujący i pojawia się zazwyczaj przy zmianach temperatury, albo kiedy przebywam na wietrze, nie działają przy tym nawet leki przeciwbólowe. Bardzo boję się wizyty u dentysty ponieważ mam niemiłe doświadczenia. Wiem, że powinnam z tym zębem iść już dawno. Ale najpierw chciałabym Was o coś zapytać. Czuję, że moja górna lewa 5 ma niezłą dziurę, jest to powodem tego, że kiedyś ten ząb mi się ukruszył ale nie bolał i dopóki nie bolał nie myślałam o tym żeby wybrać się do dentysty. Niestety tak panicznie się ich boję, że wybieram się dopiero kiedy kilka nocy z rzędu nie śpię z bólu. Nie widać żeby ząb był gdzieś popsuty, ale czuję że mój nerw jest na wierzchu i chyba dlatego boli. Wiecie może w jaki sposób będzie odbywać się leczenie ?
Na początku myślałam żeby go usunąć bo rwania się jakoś nie boję, chwila strachu i po wszystkim, ale że jest to ząb widoczny nie chcę mieć dziury Myślicie, że wystarczy sama plomba, czy najpierw nerwa trzeba będzie usunąć i leczyć go kanałowo. Słyszałam, że usuwanie czy samo zatruwanie nerwa bardzo boli Doradźcie mi coś Wiem, że to może wydawać Wam się dziwne, że tak panikuję ale nic na to nie poradzę.
|