2013-06-25, 19:45
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV
Cytat:
Napisane przez sandra8859
Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki. Czy któraś z Was ma dobry, sprawdzony przepis na drink Mojito? Bo chcę w te upały podać gościom na urodziny alkohol w postaci właśnie tego drinka. Jak ktoś coś ma to poproszę na prive 
|
to mój ulubiony letni drink więc się wypowiem
dla mnie najlepsze proporcje na szklankę to 50ml rumu (najlepszy to Bacardi ale inne też są ok) do tego 6-7listków mięty ale nie takiej doniczkowej ze sklepu bo jest mało aromatyczna, najlepsza jest taka z ogrodu albo z marketu ale sprzedawana w pęczkach , 3-4 kostki lodu (najlepiej pokruszonego), 2 łyżeczki cukru trzcinowego- bardzo ważne żeby był trzcinowy bo ze zwykłym nie ma takiego smaku oraz pół limonki przekrojonej na ćwiartki,
do szklanki wrzucam lód, limonki, cukier i listki mięty, wszystkie te składniki należy delikatnie ugnieść by wyciągnąć aromat, jest takie specjalne urządzonko do tego, nazywa się mugler, ale w warunkach domowych wystarczy "pokłuć" wszystko trzonem od drewnianej łyżki, na tyle delikatnie by nie rozpaćkać mięty i limonki ale wyciągnąć z niej aromat wlewam rum a później w orginale powinno dolewać się wody mineralnej gazowanej ale mi osobiście smakuje bardziej ze spritem więc uzupełniam nim i gotowe
myślę, że nie ma jednego idealnego przepisu na ten drink, trzeba popróbować by zobaczyć w jakich proporcjach nam najbardziej smakuje najlepiej poćwicz przed urodzinami, byle nie za dużo
|
|
|