Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-06-25, 19:45   #2170
201604250957
Konto usunięte

Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część IV

Cytat:
Napisane przez sandra8859 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki. Czy któraś z Was ma dobry, sprawdzony przepis na drink Mojito? Bo chcę w te upały podać gościom na urodziny alkohol w postaci właśnie tego drinka. Jak ktoś coś ma to poproszę na prive
to mój ulubiony letni drink więc się wypowiem

dla mnie najlepsze proporcje na szklankę to 50ml rumu (najlepszy to Bacardi ale inne też są ok) do tego 6-7listków mięty ale nie takiej doniczkowej ze sklepu bo jest mało aromatyczna, najlepsza jest taka z ogrodu albo z marketu ale sprzedawana w pęczkach , 3-4 kostki lodu (najlepiej pokruszonego), 2 łyżeczki cukru trzcinowego- bardzo ważne żeby był trzcinowy bo ze zwykłym nie ma takiego smaku oraz pół limonki przekrojonej na ćwiartki,

do szklanki wrzucam lód, limonki, cukier i listki mięty, wszystkie te składniki należy delikatnie ugnieść by wyciągnąć aromat, jest takie specjalne urządzonko do tego, nazywa się mugler, ale w warunkach domowych wystarczy "pokłuć" wszystko trzonem od drewnianej łyżki, na tyle delikatnie by nie rozpaćkać mięty i limonki ale wyciągnąć z niej aromat wlewam rum a później w orginale powinno dolewać się wody mineralnej gazowanej ale mi osobiście smakuje bardziej ze spritem więc uzupełniam nim i gotowe

myślę, że nie ma jednego idealnego przepisu na ten drink, trzeba popróbować by zobaczyć w jakich proporcjach nam najbardziej smakuje najlepiej poćwicz przed urodzinami, byle nie za dużo
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora