2007-04-16, 15:18
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zabieg Cosmelan-Pamietnik
Nucha, zabiegi robiłam w ubiegłym roku, we Wrocławiu w Centrum Terapii Laserowej. To był laser Vasculightze źródłem światła IPL Photoderm.
Pisałam, że w okolicy oczu nie można używać silniejszych impulsów, bo skóra jest delikatniejsza i dochodzi do oparzeń. Piszesz, że skoro cieńsza skóra, to łatwiej usunąć przebarwienia, ale nie, bo jeśli pigment tkwi głęboko w skórze właściwej, to nie ma znaczenia jaki jest naskórek, potrzebne jest silne działanie wgłąb.
U mnie zrobiły się strupy, zeszła skóra i w miejscu, gdzie pojawiła się nowa przez kilka tygodni nie było widać plam, ale widocznie nie wszystkie naczynia zostały zamknięte, a pigment rozbity, bo plamy w tym samym miejscu wylazły (i to nie pod wpływem słońca, bo to była jesień, ja stosowałam wysoką ochronę na te miejsca).
Poza tym zabiegi były bolesne, przez kilka dni utrzymywała sie opuchlizna, potem strupy (zdarzały sie pytania, czy zostałam pobita ), najważniejsze jednak, ze efektu właściwie nie było (tylko lekkie rozjaśnienie plam).
|
|
|