Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Studia od nowa
Wątek: Studia od nowa
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-06, 23:43   #5
Japanication
Zadomowienie

Dot.: Studia od nowa

Cytat:
jak ktos cos lubi, to wszędzie się odnajdzie
Mit.
Cytat:
studiowania tego czego się lubi-spełniania swoich marzeń, a nie rodziców czy dziadków
Których większość młodych ludzi nie posiada.
Cytat:
tylko Ty będziesz musiała pracować później w tym zawodzie i się męczyć.
Też bzdura.
Praca to tylko praca, mało kto ma taką jaką chce, mało kto ma taką gdzie chce, a już zdecydowanie nieliczni łączą te dwie rzeczy.
Poza tym nawet super praca po pewnym czasie stanie się rutyną, dlatego lepiej jednak pracować w czymś konkretnym, za konkretne pieniądze.
Na hobby/przyjemności jest czas po pracy...ale trzeba mieć na to wystarczająco dużo pieniędzy - patrz wyżej.
Cytat:
A na każdym kierunku jest tzw wyścig szczurów, jedni umieją więcej, drudzy mniej, ale później poziom się wyrównuje
Jak ktoś jest ogarnięty, to ma to gdzieś i rozgląda się za praktyczniejszymi rzeczami - koła naukowe, staże itd.
Oceny z przedmiotów są do zaorania.
Cytat:
kurcze, dlaczego nie kończyłaś studiów tam skoro czułaś się dobrze?]
Bo to 3-5 lat w plecy?
Cytat:
a pochodzę ze zwykłej rodziny, gdzie większość po zawodówkach
Po tych zawodówkach jest przynajmniej zawód, a płytkarze czy mechanicy zarabiają znacznie więcej niż większość mgr.
Zresztą płyteczki bardzo fajna robota, jakbym nie miał dobrej opcji w finansach, to bym płyteczki czy inne kafelki układał.
Bardzo fajna robota za konkretne pieniądze.
Cytat:
Moje rozumowanie jest niezbyt zdrowe, ale wiadomo jakie potem są opinie o ludziach bez "wyższego"
To znaczy jakie?
W wielu zawodach dyplom nie jest mile widziany.
Cytat:
za bardzo się przejęłam tą osobą i nie mogłam z nią studiować, spotykać się, to było dla mnie zbyt trudne
Who cares?
Cytat:
A do tego, co lubię, to studiów nie potrzeba, chociaż poszerzają horyzonty, więc dobrze je mieć.
Że niby co poszerzają?
Studia to się robi żeby była przepustka do zawodu i dostęp do kół naukowych czy konkursów zawodowych, które są zamknięte dla studentów określonego kierunku/ów.
Horyzonty jakieś sobie wymyślili, za dużo jutuba. :F
Cytat:
Wiesz co... mam mętlik w głowie, ale jeżeli już to kosmetologie/dietetykę.
To pierwsze jest chyba w miarę sensownie, drugie niezbyt.

Na twoim miejscu przyuczyłbym się jakiegoś fryzjerstwa czy gastronomii ( fajne fuchy dla kobiety ), a potem albo został w zawodzie, albo jakieś konkretne studia zaocznie.

Powodzenia.