Dot.: Sezon na truskawki ....
Torcik biszkoptowy z masa truskawkowa Pani Basi 
BISZKOPT
Skladniki:
-5jajek
-1szklanka cukru
-szklanka maki
Wykonanie:
5 bialek ubic na sztywna piane ze szczypta soli. wsypac do tego szklanke cukru i dalej miksowac. dodawac po 1 zoltku po kolei i miksowac. Szklanke maki przesiac przez sitko. Dodawac po troszku ta make i delikatnie mieszac.
Nie smarowac tortownicy. piec w temperaturze 180 stopni pol godziny.
MASA
Skladniki:
-1szklanka cukru pudru
-2 zoltka (wczesniej umyc jajka i zalac prawie wrzatkiem)
-1maslo
-20-30dag owocow (truskawek ale moga byc tez np jagody)
-1 i 1/2 galaretki (truskawkowej) na pol litra wody
Wykonanie:
Miksowac cukier z zoltkami i maslem. owoce lekko poslodzic i utrzec. dodac do zmiksowanej masy. Łyzke masy i ciutke owocow zostawic pod galaretki.
Biszkopt przekroic na pol. na dolna czesc nalozyc mase truskawkowa i przykryc gorna czescia biszkopta. nalozyc na to cienka warstwe (tak posmarowac) wczesniej zosawionej masy, wylozyc przekrojonymi na pol truskawkami zeby ladnie wygladalo i zalac galaretka. SMACZNEGO!!
Edytowane przez Guni
Czas edycji: 2005-06-04 o 22:09
|