Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-13, 10:32   #2371
T_Z
Przyczajenie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
Jeżeli od dłuższego czasu jest się na niskokalorycznej diecie i został spowolniony metabolizm i się nie chudnie to co wtedy dzieje się w organizmie? Słyszałam różne opinie. Od zjadania zasobów tłuszczu potem mięśni i na odwrót ale też jeszcze większego odkładania się tłuszczu. Nie rozumiem nic z tego. Jak jest naprawdę?
Po pewnym czasie restrykcyjnej diety organizm przystosowuje się do tego, że dostarczasz mniej kcal niż powinnaś i ogranicza 'zużycie energii'. W dłuższej perspektywie może to skutkować ospałością, szybszym zmęczeniem, utratą masy mięśniowej. Każdy organizm reaguje inaczej.

Jest na to prosty sposób, który testowałem na sobie. W trakcie trzymania diety należy wprowadzać dni, w które spożywamy większą ilość kalorii - tzw. cheat day. Przeważnie wystarcza jeden dzień co 7 lub 14 dni.

Przykład:
Zapotrzebowanie kaloryczne jakie wyliczyliśmy to 1800 kcal.
Rozpoczynamy dietę, obcinamy kalorie i codziennie spożywamy max 1500 kcal.
Co 7/14 dni spożywamy 2100 kcal.

Taki cheat day daje 'fałszywy' sygnał dla naszego organizmu, że nie musi spowalniać metabolizmu bo wszystko jest ok i dostarczamy dużo kcal, nawet więcej niż potrzebuje.

Jaki jest stopień spowolnienia/przyspieszenia metabolizmu? To 5-20% więc nie demonizowałbym tego aspektu.

Co przyspiesza metabolizm?
1. Ruch
2. Ruch
3. Ruch
...
10. Ruch
11. Zwiększona masa mięśniowa
12. Przyprawy i dodatki: ostre papryczki, pieprz kajeński, cynamon, imbir
13. Kofeina (termogenik), herbaty (np. zielona)

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Wilkuu1 Pokaż wiadomość
Dieta kopenhaska jest bardzo mało kaloryczna. Mojej koleżance odbiło się, widać po niej ...
Po każdej diecie/odchudzaniu nastąpi efekt jojo jeśli wrócisz do błędnych nawyków (żywieniowych i ruchowych), które spowodowały otyłość.

było => jest => będzie
130kg =>95kg =>84kg

Edytowane przez T_Z
Czas edycji: 2013-07-13 o 10:29
T_Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując