2013-07-17, 17:28
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cera mieszana z niedoskonałościami i zaczerwieniami :(
zastanawiam się co to znaczy świeci się okropnie może lekko się tylko błyszczy a dla Ciebie wydaje się ze to okropne.
najlepiej zrobić tak: być bez makijażu i przemyć twarz zwykła przegotowaną wodą i wtedy zobaczyć czy świeci się okropnie jak twierdzisz, bo może np. jest to spowodowane innymi kosmetykami, kremem czy podkładem.
ja w wieku 15 lat odkryłam, że mam cerę mieszaną lecz w okresie letnim robi się tłusta z tendencją do zaskórników otwartych i zamkniętych,sporadycznie ropnych czopów itd. oczywiście w ruch poszli dermatolodzy a co jeden to lepszy doszło do tego że dostawałam krem który nie dość że drażnił mi skórę, piekło okropnie, później złaziła płatami do na to dostawałam krem z parafiną która to mi zatykała niby czyste pory oprócz tego tabletki hormonalne jakaś masakra ale ja postanowiłam, że się nie poddam, czytałam i czytałam w różnych książkach kosmetycznych, dermatologicznych, forach, publikacjach itd. i doszłam do wniosku, że sama podejmę z tym walkę (po paru latach wizyt u dermatologów jednogłośnie doszli do wniosku "musisz się przyzwyczaić do swojej cery" a ja nie chciałam mieć tarki na czole
teraz jestem w ciąży wiec ograniczam kosmetyki ale wcześniejsza pielęgnacja bardzo mnie zadowalała (skończyło się na tym, że zaskórniki mam tylko na nosie, jakieś większe wykwity pojawiały mi się tylko przed okresem, skóra równomiernie się błyszczała)
wieczór:
- demakijaż oczu płynem micelarnym 3w1 vichy
- demakijaż twarzy olej słonecznikowy z olejkiem z drzewa herbacianego
- później woda termalna uriage
- koniec różnie zależy od potrzeb ale najczęściej olejek arganowy albo albo olejek z granatu
rano:
- tylko woda termalna z uriage
- krem do twarzy i ciała dla dzieci babydream dostępny w rossmannie lub krem z filtrem 50 anthelios xl (jedyne 2 kremy które mnie nie zapychały)
2 razy w miesiącu (zależało to od czasu jaki miałam) :
- peeling kwasem migdałowym 30%
- peeling kawitacyjny
- później maska algowa, obojętnie jaka którą miałam pod ręką np. z witaminami albo z glinką białą albo zieloną
na różne przypadłości:
- effaclar K la roche- posay
- effaclar DUO - tej samej firmy
- cicalfate - avene
do makijażu krem BB age defense z clinique
mam nadzieję, że pomogłam
|
|
|