Filologia ang na UWr czy jęz. stosowane na UŚ?
Witajcie.
Mam pewien dylemat, nad którym biedzę się już od kilku tygodni, dlatego pomyślałam, że może czyjeś obiektywne spojrzenie pomoże mi podjąć racjonalną decyzję.
Waham się pomiędzy filologią angielską na Uniwersytecie Wrocławskim a językami stosowanymi: angielskim i francuskim na Uniwersytecie Śląskim. Zależy mi na zostaniu tłumaczem. Do obydwu uczelni zawiozłam już papiery, ale przecież nie mogę studiować na obu naraz.
Przede wszystkim, filologia angielska jest dla mnie bardzo pociągającym kierunkiem i na dzień dzisiejszy nie przeraża mnie perspektywa nauki historii, czytanie lektur, czy inne mniej praktyczne aspekty filologii. Ciągle słyszę jednak, że sama filologia ang dzisiaj nie wystarczy, że powinnam wybrać dwa języki, skoro mam taką możliwość - a więc ang-franc na UŚ.
Tu jednak mam pewne obawy - nie miałam wcześniej kontaktu z francuskim (na UŚ język ten jest od podstaw) i nie jestem pewna, czy mnie to zwyczajnie nie przerośnie. Nie chodzi nawet o samą naukę, ale obawiam się, że ten język zwyczajnie nie przypadnie mi do gustu i praca z nim będzie dla mnie katorgą, a jedyną przyjemność znajdować będę w angielskim. No dobrze, nie sądzę, żeby było aż tak źle, jednak mała niepewność jest. Poza tym, miasto, w którym znajduje się wydział (Sosnowiec) raczej mnie nie zachwyca. Do Wrocławia nie ma co porównywać, ale nawet mniejsze miasto, w którym chodziłam do liceum, było po prostu zadbane i miałam w pobliżu kilka miłych kawiarni i spożywczaków - tutaj nawet tego nie zauważyłam i trochę mnie to rozczarowało.
Plusem są, mimo wszystko, te dwa języki, oraz fakt, że do Sosnowca mam bliżej, niż do Wrocławia (choć wciąż daleko). Poza tym na UŚ idzie moja koleżanka, a we Wrocławiu zaczynałabym sama.
Chciałam rozważyć ten wybór także pod kątem zatrudnienia filologów w poszczególnych miastach, ale może nie jestem zbyt mądra, bo po przejrzeniu jakichś statystyk wiem tyle samo, co przedtem.
Może są tu osoby, które studiują na którymś z tych kierunków i będą w stanie cokolwiek mi doradzić? Zresztą wszelkie sugestie są mile widziane.
(Podziwiam wszystkich, którzy dotrwali do końca tego postu.)
Edytowane przez 201702060922
Czas edycji: 2013-07-17 o 21:36
|