Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Psychologia UKSW a polonistyka UW. Potrzebna pomoc!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-17, 22:36   #1
misia_188
Raczkowanie

Psychologia UKSW a polonistyka UW. Potrzebna pomoc!

Mam dylemat. Co wybrać? Polonistykę na UW czy psychologię na UKSW? W pierwszej turze dostałam się na polonistykę. Na psychologii byłam na liście rezerwowej z właściwie zerowymi szansami na zakwalifikowanie. Złożyłam dokumenty na UW, zapłaciłam za legitymację itd i dziś dowiaduję się, że zostałam zakwalifikowana na psychologię na UKSW. Dziwne, bo moja pozycja na liście nie zmieniła się.

Jestem w kropce. O polonistyce myślałam od dawna. Zawsze lubiłam język polski i wiązałam swoją przyszłość z pracą w szkole (wiem, że może być ciężko) lub wydawnictwie. Zaznajomiłam się już z przedmiotami, jakie mnie czekają i które trochę mnie przerażają, powiedziałam grupie znajomych, że będę studiować na UW (), przygotowałam się psychicznie na to, że będę miała ogrom czytania. No i cóż, UW to jedna z najlepszych uczelni w kraju. W dodatku mam bliską osobę na tym samym wydziale.

Myśl o psychologii pojawiła się w mojej głowie właściwie przypadkiem. Wiem tylko, że na ten kierunek jest wielu chętnych. Bliscy doradzali, abym szła na psychologię, bo lepsza perspektywa pracy (czy na pewno, skoro jest tylu chętnych?). Właściwie nie orientuję się, jakie tam są przedmiotu, domyślam się, że dużo biologii, której nie zdawałam na maturze i której raczej nie bardzo umiem. Lubię słuchać i w miarę możliwości pomagać. Wg mnie jest też większe zapotrzebowanie na psychologów niż na polonistów. Ludzie także reagują jakoś inaczej, bardziej przychylnie, kiedy mówię o psychologii.

Na decyzję mam czas do piątku. Właściwie muszę być zdecydowana już w czwartek, bo w piątek musiałabym przejechać prawie 200 km, żeby złożyć dokumenty. Możecie mi jakoś pomóc? Wiem, że będzie ciężko, bo mnie nie znacie, ale może ktoś da mi jakąś cenną wskazówkę? Proszę o pomoc.
misia_188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując