Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dlaczego dzieci nie mogą bić się w piaskownicy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-19, 22:09   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Dlaczego dzieci nie mogą bić się w piaskownicy?

Tytuł lekko prowokacyjny, rzecz jasna...

Tak mnie naszło po lekturze wątku o buncie dwulatka.

Po prostu się zastanawiam, kiedy naprawdę rodzic powinien interweniować i jak daleko wtrącać się w piaskownicowe życie. Tyle się mówi, że ludzie mają coraz słabsze kompetencje społeczne, nie potrafią współpracować, a już od najmłodszych lat dzieckiem dyrygują nawet w piaskownicy rodzice.

Czy w każdy najmniejszy spór o łopatkę muszą się mieszać rodzice?

Ja np. nie lubię też takiego czegoś: moja córka się czymś tam bawi/je chrupka. Inne dziecko, w podobnym wieku, jej to coś zabiera. I zaraz interweniuje rodzic z tekstem: "Nie wolno zabierać, oddaj dziewczynce" albo inne takie "Trzeba się dzielić'. Mnie się tak by nie chciało i nie widzę sensu. Zresztą chyba od małych dzieci nie ma co oczekiwać jakiegoś dzielenia się.

Czy dzieci nie mogą same ustalać jak się będą bawić, z kim i czym? Jak inaczej mają się nauczyć życia w grupie?

Czy się wyjdzie na jakąś słabą matkę, jak się krok w krok nie będzie za dzieckiem po placu zabaw zasuwać i rozstrzygać sporów o wiaderko do piasku?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując