2013-07-23, 16:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozstępy w wieku nastoletnim
Cytat:
Napisane przez pati9120
Witam  Mam piętnaście lat. W wieku ok.13 lat zaczęłam zauważać jakieś zmiany na moim ciele, wtedy nie wiedziałam co to, lecz poczytałam trochę i się dowiedziałam-rozstępy. Szczerze mówiąc wtedy się nimi nie przejmowałam. Olałam to i niestety to był błąd. Teraz są białe. Czytałam wiele artykułów o rozstępach u nastolatek. W jednych jest napisane, że z czasem znikną samoistnie, a w innych, że pozostaną do końca życia. Dodam, że mam idealne BMI, nie mam problemów z nadwagą i niczym podobnym. Nie wiem co robić w takiej sytuacji. Stosuję jakieś balsamy, ale nic z tego. Moje pytanie brzmi: czy miałyście w okresie dojrzewania z nimi do czynienia oraz czy Wam zniknęły?
|
Rozstępy nie znikną, bo są formą blizn.
Aby się ich pozbyć choć trochę, trzeba porządnie złuszczać skórę, np. peelingami chemicznymi, laserem lub za pomocą mikrodermabrazji. Ostatecznie pozostaje chirurgiczne wycięcie rozstępów.
Balsamy nie pomogą.
Przede wszystkim zapobiegaj powstawaniu nowych rozstępów.
Natłuszczaj skórę, nawilżaj, ujędrniaj masażami, peelinguj, zdrowo się odżywiaj, łykaj cynk.
Cytat:
Napisane przez asiuulkaa
Ja w ogóle nie miałam z nimi problemu. Może dlatego, że jestem bardzo chuda i moje ciało nie zmieniło się za bardzo. A w jakim miejscu je masz? Jakich kosmetyków używasz?
|
Waga często nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu jeden człowiek ma bardziej elastyczną skórę, inny mniej.
Rozstępy bywają też "dziedziczne" - jeśli mama je ma, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie miała córka.
|
|
|