Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mindful Eating?
Wątek: Mindful Eating?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-29, 23:37   #9
KatyKala
Przyczajenie

Dot.: Mindful Eating?

Hej dziewczeta,
To ja jestem promoroką ME w Polsce i postanowilam,ze postaram sie odpowiedziec na wszystkie Wasze pytania jesli takowe macie.

w czym tkwi sekret calego ME i skad to sie wzielo?
O mindful eating pierwszy raz pisl w swojej ksiazce Jon Kabat Zinn, Jest to pierwsza ksiazka o mindfulness. Jon jest psychologiem i pracuje z ludzmi,korzy zwyczajnie nie radza sobie ze stresem ( przeszlam w Dublinie 6cio tygodniowy kurs opracowany na podtawie mindfulness Jon Kabata Zinna ) MBSR Mindfulness .
Cala filozofia polega na akceptacji i docenianiu obecnej chwili.
Jest wiele aspektow skladajacych sie na chudniecie bez diety.Jon opisuje w swojej ksiazce czlowieka,ktorych schudl 7 kg .Ja dzieki ME schudlam 20, moje dziewczyny z Grup,ktore coachinguje i mentoruje - od 5 do 18 kg.
Wszysko zalezy od wielu czynnikow ale podstawowym czynnikiem niestety jest emocjonalne jedzenie i nalog jedzenia,ktore wlasnie dzieki zasadom ME mozna zwalczyc lub zniwelowac do takiego stopnia,ze ni ebedzie nam przeszkadzac.
Musimy zdac sobie sprawe z jednej rzeczy, ze nadwaga czy otylosc nie zawsze I niekoniecznie musi byc wynikiem naszej slabosci I braku silnej woli czy motywacji. Juz genetycznie mozemy bc podatni na uzaleznienia, na co calkowicie nie mamy wplywu, lub mozemy wychowac sie w srodowisku nalogowcow, od ktorych adoptujemy pewne czynnosci czy zachowania, a w polaczeniu niektorych produktow z dobrym samopczuciem , dodajac do tego stres czy negatywne sytuacje - nawet nie zauwazamy, kiedy zaczynamy byc uzależnieni od jedzenia.

Kazd z nas ma inaczej zbudowan mozg i inaczej odbiera stresujace sygnay dostarczane ze srodowiska,co za tym idzie inaczej na wszystko reaguje.Jedni z nas sa bardzo podatki na nalogi dlatego wlasnie zajadaja sie emocjonalnie. Innym stres to tak naprawde nic wielkiego.
W momencie kiedy zwyciezamy walke z emocjonalnm jedzeniem zaczynamy chudnac naturalnie poniewaz nie jemy tyle ile jedlismy wczensiej.
Kolejna rzecza jest jedzenie przed TV co jest absolutnym bledem popelnianym przez ludzkosc.

Jest naprawde wiele rzeczy skladajacych sie na cale ME,w razie pytan smialo bardzo chetnie na wszystko odpowiem,
ME dziala cuda i nie wymyslilam tego JA.Jest o tym ogromna ilosc ksiazek,programow,tylko tak naprawde ludzie szukaja PIGULKI szczescia i nie chce im sie robic czegos co jest proste i latwe,a to dlatego,ze narzucane sa nam przez zycie i srodowisko pewne przekonania.
Dlaczego nie wierzymy w ME ?? juz wam mowie :
W momencie kiedy tracimy kontrole nad swoim zachowaniem : kompulsywne jedzenie, przejadanie sie, jedzenie emocjonalne sprawia, ze zaczynamy tracic zaufanie do samych siebie, przez co rowniez tracimy je do otoczenia. Slyszac o kolejnych dietach podchodzimy do nich sceptycznie bo boimy sie kolejnej porazki, ktora nastapi na pewno bo juz przeciez nie wierzymy w cuda. Praca przy biurku, brak zainteresowan, brak perspektyw na przyszlosc I brak kolejnego planu na diete sprawiaja, ze zwyczajnie musimy zapomniec o tym, ze nam sie uda, bo przeciez ''nie nadajemy sie do niczego'', ''jestesmy slabi'' I juz ''na zawsze pozostaniemy grubi''.

zapraszam do siebie. ME to cos pieknego.
KatyKala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując