2013-07-30, 13:23
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16
Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa
No uważam jednak, ze porównanie z płatkami z mlekiem to lekka przesada. Każdy kraj ma swoje tradycje i obyczaje, więc nie można od razu zarzucać, że coś jest nie odpowiednie. Rozmawiając z mamą chrzestnego, która mieszkała w Ameryce, zawsze powtarzała, że ją urzekają i tęskni za tradycjami polskimi. pamiętam, że miałam naście lat, a ona mi powtarzała - tylko nie zatrać, jako młody człowiek, tego co nasz kraj ma piękne (przytaczam dla przykładu). I wiem, że powtarzała, że uwielbia biesiadę, polską gościnność itp. Nauczyły mnie rozmowy z nią tego aby przyjmować to, co ktoś nam oferuje, bądź przedstawia swój punkt widzenia, ale i dbać o to, co piękne u nas.
Przepraszam, jeśli ktoś odebrał to personalnie, ale chciałam ukazać jaki punkt widzenia miała mama chrzestnego, która ponad 30 lat, jak nie więcej przemieszkała za granicami kraju.
|
to jest myslenie kogos, kto mieszka dlugo za granica. Ja juz mieszkam prawie 10 lat i tez mam swoje rzeczy za ktorymi bardzo tesknie, nie jest to moze biesiada, ale inne rzeczy. Mysle, ze ludzie, ktorzy sa w PL i nigdy nie byli na emigracji nie sa w stanie tego poczuc.
|
|
|