Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-07-30, 13:23   #2643
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dot.: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość

No uważam jednak, ze porównanie z płatkami z mlekiem to lekka przesada. Każdy kraj ma swoje tradycje i obyczaje, więc nie można od razu zarzucać, że coś jest nie odpowiednie. Rozmawiając z mamą chrzestnego, która mieszkała w Ameryce, zawsze powtarzała, że ją urzekają i tęskni za tradycjami polskimi. pamiętam, że miałam naście lat, a ona mi powtarzała - tylko nie zatrać, jako młody człowiek, tego co nasz kraj ma piękne (przytaczam dla przykładu). I wiem, że powtarzała, że uwielbia biesiadę, polską gościnność itp. Nauczyły mnie rozmowy z nią tego aby przyjmować to, co ktoś nam oferuje, bądź przedstawia swój punkt widzenia, ale i dbać o to, co piękne u nas.
Przepraszam, jeśli ktoś odebrał to personalnie, ale chciałam ukazać jaki punkt widzenia miała mama chrzestnego, która ponad 30 lat, jak nie więcej przemieszkała za granicami kraju.
to jest myslenie kogos, kto mieszka dlugo za granica. Ja juz mieszkam prawie 10 lat i tez mam swoje rzeczy za ktorymi bardzo tesknie, nie jest to moze biesiada, ale inne rzeczy. Mysle, ze ludzie, ktorzy sa w PL i nigdy nie byli na emigracji nie sa w stanie tego poczuc.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora