2013-07-30, 14:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przerwanie urlopu rodzicielskiego
Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa
Witam serdecznie! Mam trochę wątpliwości związanych z urlopem rodzicielskim i bardzo liczę na pomoc wizażanek!
Właśnie mijają ostatnie tygodnie mojego dodatkowego urlopu macierzyńskiego i na dniach zamierzam złożyć wniosek o urlop rodzicielski. Chciałabym wstępnie złożyć podanie o kolejne 26 tygodni. Mam jednak wątpliwości, czy w razie chęci wcześniejszego powrotu do pracy będę mogła go przerwać? Czy będę mogła to zrobić w każdym momencie czy po jakimś konkretnym czasie? Podanie o ten urlop należy złożyć na 14 dni przed końcem dodatkowego urlopu macierzyńskiego, tak?
I jeszcze mam pytanie odnośnie obniżenia etatu na 7/8. Rozumiem, że wtedy przez rok pracodawca nie może mnie zwolnić. Czy to obniżenie etatu można łączyć z przerwami, które przysługują na karmienie dziecka piersią? Rozumiem, że można wnioskować o ich połączenie i przebywać w pracy o godzinę krócej. Czy wtedy czas pracy skraca się do 6 godzin dziennie?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
|
Pracodawca może zwolnić Cię w kilku przypadkach - likwidacja stanowiska pracy (niestety bardzo częsta praktyka), zwolnienia grupowe, likwidacja zakładu pracy.
Obniżając etat nie przysługują przerwy na karmienie (a już na pewno nie połączone). Jednak pracodawca może "iść na rękę", jednak nikt nie ma zamiaru płacić pracownikowi za nieobecność podnoszą jednocześnie koszty
|
|
|