Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura 2015 :)
Wątek: Matura 2015 :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-08-16, 15:27   #1
BreakMeDown
Raczkowanie

Matura 2015 :)

Witam. Tematem tego wątku ma być matura, która odbędzie się w roku 2015. Niedawno wyszły informatory - tu macie link: http://www.cke.edu.pl/index.php/info...nego-2014-2015
Podzielmy się opiniami o tej maturze, naszymi obawami, polecajcie tutaj dobre książki do nauki przed maturą, piszcie, jakie przedmioty chcecie zdawać i na jakie studia iść.
Widziałam już podobny wątek, jednak postanowiłam założyć nowy. W poprzednich rozmowa często staczała się na zupełnie inne tematy. Prosiłabym więc, aby nikt nie zaczynał jakiejś kłótni o systemie edukacji, jak to bywało w innych wątkach .

Wstępnie przeglądając arkusze, doszłam do wniosku, że rozszerzony angielski będzie trudniejszy (8 pkt za zadania z gramatyki, a zawsze było tylko 5 pkt + za wypracowanie tylko 13 pkt, a zawsze było 18 pkt). Oczywiście zależy, co kto lubi, jednak ja nie jestem orłem z gramatyki i dlatego mi taka opcja nie pasuje, a poza tym zawsze było tak, że wyraz był podany w nawiasie i wiedziałeś, do której luki należy, a teraz nie wiesz i nie dość, że musisz dobrze odmienić, to jeszcze do odpowiedniej luki dopasować.
Matura ustna z polskiego - inna, trudniejsza, wiadomo, raczej nie trzeba tego komentować.
Według mnie ułatwili trochę z matematyką, bo wprowadzili zadania zamknięte na rozszerzonej! Moim zdaniem to trochę nie fair, że angielski utrudniają, a matematykę ułatwiają, a Wam jak się zdaje?
Co sądzicie o tej maturze??
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora