2013-09-06, 21:03
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisać się do LO czy zostać w technikum?
Cytat:
Napisane przez Hoshi94
Ja jestem w technikum hotelarskim i właśnie trafione  Nikt Cię tam po LO nie przyjmie, chyba że to jakiś pensjonat na wsi  Ale w prawdziwym hotelu to raczej nie przejdzie. Nie mówiąc już o dobrych hotelach. Jeśli chodzi o moją klasę to w hotelach w których mieliśmy praktyki zostawiliśmy swoje numery a teraz dzownią do nas np. jak są wesela i wtedy można sobie dorobić  Poza tym miałam 2 miesiące praktyk + miesiąc stażu + jeden dzień w tygodniu przez rok również miałam hotel. Bardzo dużo to daje i pracodawca na pewno na to patrzy  Jeśli chodzi o pracę stricte na recepcji to w takich dobrych hotelach tylko po studiach, przy czym nawet nie muszą być to studia związane z hotelarstwem mogą być jakiekolwiek, ale taka praktyka zawodowa na papierze i tytuł technika na pewno by dodatkowo pomogły przy rekrutacji
W kiepskich hotelach na pewno nie. W 4 i 5 gwiazdkowych sytuacja wygląda już trochę inaczej  Wiem, bo rozmawiałam z ludźmi w hotelach. A i my mamy nawet ok stawkę jeśli chodzi o "kelnerowanie" bo 10zł/h przy czym w zwykłym barze u nas w mieście płacą tylko 5-6zł/h
|
Mnie nikt nie musi przyjmować, bo ja się nie staram o tego rodzaju pracę. Po pierwsze, powiedz mi, w czym ten "pensjonat na wsi" jest gorszy. Spotykasz taką dziewczynę, która pracuje na wsi i mówisz jej "ja to czyściłam toalety po byznesmenach, a nie po Kowalskim, co przyjechał na agroturystykę z żoną i dzieckiem"? Po drugie, moje znajome pracowały po liceum. W takiej wsi zabitej dechami, Londyn to się nazywa, pewnie nie słyszałaś, wygwizdowo straszne. Moja kuzynka, technik-informatyk, obsługuje wesela. Żaden to wyczyn. 10zł/h to tyle co w Macu, gdzie nie liczy się wykształcenie, biorą jak leci. Studia z turystyki to strata czasu, nie dają żadnych uprawień, których nie można mieć bez nich. A robienie jakichkolwiek studiów, żeby pracować na recepcji jest bez sensu.
[QUOTE=aagaa1993;42659847]
Cytat:
Napisane przez mell002
Studium administracyjne można sobie darować. Absolwenci kierunku administracja mają problem ze znalezieniem pracy, a co dopiero ci po policealnej.
tak, tylko, że ja potrzebuję "papierek", aby móc niedługo zacząć pracę.
A ty co byś poleciła?Jaki kierunek studium?
|
Jeżeli masz już jakąś pracę i pracodawca Cię tam wysyła, to ok. W przeciwnym razie polecałabym raczej technika farmacji, aptek dużo, a właściciel woli zatrudnić technika, bo jest tańszy niż farmaceuta.
Cytat:
Napisane przez z_blondem_mi_do_twarzy
Btw: Znam osobę, która będąc w technikum handolwym dzięki praktykom miała teraz wakacyjną pracę w sklepie, jest możliwość że ją przyjmą po technikum tam do pracy. Koleżanke z LO nie chcą przyjąć nawet do sklepu, bo "woleliby kogoś z jakimś doświadczeniem", z umiejętnością posługiwania się kasą fiskalną, bla bla bla.
|
Znam więcej niż jedną osobę pracującą "na kasie". Z tym, że obecnie nikt tego nie traktuje jak osiągnięcie, dla większości to raczej podłoga niż sufit.
Edytowane przez mell002
Czas edycji: 2013-09-07 o 02:53
|
|
|