Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - plotkowy dla ludzi tworzacych;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-05-04, 12:14   #6257
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: plotkowy dla ludzi tworzacych;)

Już podaję. Ja to robię w ☠☠☠☠☠☠☠☠☠ie, takim robocie-kombajnie, ale myślę, że można to spróbować zrobić w kubku miksującym, jak się miksuje kostki lodu to i to można , tylko lepiej robić mniejsze kawałeczki, bo plastikowe naczynia mają to do siebie, ze pękają.
Więc tak: składniki: 300g jabłek, 2banany, 2-3 łyżki cukru, cukier waniliowy, łyżeczka soku z cytryny, śmietana kremówka/ew.18.
Jabłka lub inne owoce (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki/ósemki) kroimy na kawałeczki ok2cm, banany tak samo, wrzucamy jabłka i banany do oddzielnych woreczków śniadaniowych i zamrażamy(ważne, żeby zrobić to w miarę szybko bo owoce ściemnieją). Powinny zamrozić się przez noc. Następnie zamrożone owoce wyjmujemy, oddzielamy przy pomocy nożyka lub rękami, zależnie od stopnia zamrożenia(jak są zamarźnięte na kość, lub jak miały dużo wody jest trudniej) i wrzucamy do naczynia miksującego, miksujemy chwilkę, potem dodajemy cukier(ilość zależy od owoców, jak są kwaśniejsze to oczywiście dodajemy więcej), sok z cytryny, śmietanę (2-3łyżki wg przepisu, ma ona nadać lodom odpowiednią konsystencję). Lody są gładkie, bez grudek. Można dodać do deseru owoce, bakalie, polać sosem, co tylko przyjdzie do głowy. Widziałam też taką wersję, ze oprócz owoców zamraza się śmietanę w woreczku na lód, a reszta podobnie.
Ja robiłam mniej więcej taką porcję na 2 osoby, można się najeść porządnie, a koszt niewielki.

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora