2013-09-11, 10:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie macie zdanie na temat czasach PRL? Pozytywne, negatywne?
Cytat:
Napisane przez elvegirl
U mnie to zależy z kim rozmawiam. Ludzie mieszkający na wsiach, albo mający tam rodziny, wspominają tamte czasy bardzo dobrze. Bo praca w PGRach była, bo nikt głodny nie chodził, mimo że piątka i więcej dzieci była normą, itd itp.
Za to ludzie nie mający dojścia do warzyw, jajek, mięsa ze wsi i żadnej rodziny ani dobrej sąsiadki w mięsnym, potrafią ze łzami w oczach wspominać co czuli jak po kilku godzinach stania na mrozie w kolejce, rzucony do sklepu towar kończył się osobę przed nimi.
|
ja bym nie generalizowała, moja mama mieszkała na wsi i mówiła, że jak była w podstawówce (lata 60) to nie brała chleba do szkoły bo jej mama nie miała czym obłożyć, na kawę zbożową i bułkę w szkole też nie było ich stać żeby opłacić i tak miała większość dzieci z chłopskich rodzin
(a dzisiaj darmowe obiady dla takich dzieci)
świniak był zabijany 2 razy do roku na święta i mięso jak się skończyło to nie było, później ewentualnie kaczki czy gęsi-ale dużo tego babcia wywoziła na handel do miasta, tak samo owoce czy jajka-byle parę groszy zarobić, żeby kupić jakieś buty czy materiał na sukienki dla córki
wydaje mi się, że nie ma co generalizować, zależy kto w jakiej był wtedy sytuacji, tak samo i dziś, ciekawa jestem jak my będziemy porównywać za 30-50 lat czasy, w których przyjdzie nam żyć do tych obecnych... zdania na pewno będą podzielone
(oczywiście osobna kwestia to jakieś prześladowania polityczne, strzelanie do ludzi, brak wolności słowa)
|
|
|