Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jakie macie zdanie na temat czasach PRL? Pozytywne, negatywne?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-09-11, 10:31   #11
Justine1989
Zakorzenienie

Dot.: Jakie macie zdanie na temat czasach PRL? Pozytywne, negatywne?

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
U mnie to zależy z kim rozmawiam. Ludzie mieszkający na wsiach, albo mający tam rodziny, wspominają tamte czasy bardzo dobrze. Bo praca w PGRach była, bo nikt głodny nie chodził, mimo że piątka i więcej dzieci była normą, itd itp.
Za to ludzie nie mający dojścia do warzyw, jajek, mięsa ze wsi i żadnej rodziny ani dobrej sąsiadki w mięsnym, potrafią ze łzami w oczach wspominać co czuli jak po kilku godzinach stania na mrozie w kolejce, rzucony do sklepu towar kończył się osobę przed nimi.
ja bym nie generalizowała, moja mama mieszkała na wsi i mówiła, że jak była w podstawówce (lata 60) to nie brała chleba do szkoły bo jej mama nie miała czym obłożyć, na kawę zbożową i bułkę w szkole też nie było ich stać żeby opłacić i tak miała większość dzieci z chłopskich rodzin
(a dzisiaj darmowe obiady dla takich dzieci)

świniak był zabijany 2 razy do roku na święta i mięso jak się skończyło to nie było, później ewentualnie kaczki czy gęsi-ale dużo tego babcia wywoziła na handel do miasta, tak samo owoce czy jajka-byle parę groszy zarobić, żeby kupić jakieś buty czy materiał na sukienki dla córki

wydaje mi się, że nie ma co generalizować, zależy kto w jakiej był wtedy sytuacji, tak samo i dziś, ciekawa jestem jak my będziemy porównywać za 30-50 lat czasy, w których przyjdzie nam żyć do tych obecnych... zdania na pewno będą podzielone
(oczywiście osobna kwestia to jakieś prześladowania polityczne, strzelanie do ludzi, brak wolności słowa)
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując